ERDON Helyi hírek

2007.07.23. 09:10

Egy nap a biztonságos közlekedésért

<p>Bihar megye – A balesetmentes közlekedésre kívánta felhívni a figyelmet a Bihar megyei közlekedésrendészet és az Opel West autósiskola a nagyváradi Rogériusz negyedben tartott szombati akcióval.</p>

„Meg akarjuk mutatni, mi történhet, ha nem vagyunk figyelmesek, amikor közlekedünk” – így foglalta össze a szombaton 10 és 16 óra között zajló akció célját Ioana Indrieş rendőrbiztoshelyettes. A Rogériusz negyedbeli Şelimbşrului utcán, az Opel West autósiskola székhelye előtti palccon tartott rendezvényen többek között balesetszimulátorral, szóróanyaggal, balesetekről készült képkolázzsal, elektronikus játékokkal és kivetített radarfelvételekkel várták az érdeklődőket.

Hagyományteremtés

Az Egy nap a biztonságos közlekedésért Bihar megyében címet viselő akcióval a szervezők hagyományt szeretnének teremteni – közölte érdeklődésünkre Balogh Zoltán, az Opel West autósiskola vezetője. „Sajnos nálunk nincs hagyománya az ilyen jellegű akcióknak. Azt szeretnénk elérni, hogy legyen legalább egy nap, amikor nem történik baleset” – fogalmazott. Elmondta: a résztvevők tombolaszelvényt is kaptak, s a legszerencsésebb egy ingyenes gépkocsivezetői tanfolyamot, míg másik két nyertes autósfelszerelést nyerhet.

Közös gondok

Az akción a Hajdú-Bihar megyei közlekedésrendészet képviselői is részt vettek, hisz mint a megnyitón elhangzott, a két szomszédos megyében azonosak a balesetek okai, így csak közösen tudnak harcolni ellenük. Békési Antal nem érkezett üres kézzel Nagyváradra: a KRESZ-beli eltéréseket ismertető szóróanyagot hozott és egy VIP-műszernek nevezett radarkészüléket. Elmondta: ezt Magyarországon fejlesztették ki, előnye, hogy laptoppal van összekötve, így visszanézhető a szabálytalanságot igazoló felvétel. A műszert ki is próbálták, aTransilvaniei utca sarkán állították fel. Emellett egy balesetszimulátort is felszereltek, ahol a bátrabbak saját bőrükön talpasztalhatták, milyen 9,4 km/h sebességgel frontálisan ütközni. Elhangzott: az ütközésnek már ekkora sebességnél is olyan nagy az ereje, hogy biztosnági öv használata nélkül ki is repülhet az ember a székből.

Pap Melinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!