ERDON Országos hírek

2007.08.23. 12:22

Veszélyes ruhaneműk

<p>Románia - Miután a Hot News hírügynökség értesülései alapján Új Zealandon olyan kínai gyártmányú pamutból és gyapjúból készült ruhák kerültek forgalomba, amelyek valószínűleg nagy mennyiségű formaldehidet tartalmaznak, az Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal a tematikus ellenőrzésbe kezd az egész ország területén.</p>

Az előzetes felmérések alapján több olyan ruhaneműt is találtak, amely esetében fennáll a gyanu, hogy az egészségre ártalmas mennyiségű formaldehidet tartalmaznak. A formaldehid olyan toxikus anyag, amelyet az anyagok festésénél használnak. A tudósok az anyagok a rákkeltő anyagok közé sorolják.

Azoknál a személyeknél, akik nagy mennyiségű formaldehiddel kerülnek kapcsolatba, akár rövid időre is, szemirritáció, bőrirritáció, a nyak vagy az orr irritációja léphet fel. Ha a formaldehiddel sokáig van kapcsolatban a személy, az elváltozás tüdőrákká is fejlődhet. A betegségre leghajlamosabbak a gyerekek.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!