Részvételre hívják a tagokat

Részvételre hívják a tagokat
Viszonylag kevesen vettek részt a Német Demokrata Fórum nagyváradi szervezetének évi közgyűlésén, melyet csütörtök délután, a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében tartottak meg. Eredményekről, tervekről esett szó.

 

 

 

Helene Vodă nagyváradi elnök, valamint Heilmann Norbert alelnök németül, magyarul és románul köszöntötte az egybegyülteket, majd a felnőtt és idős tagok Enzian nevű együttesének fellépésével folytatódott a gyűlés: a hölgyek egy spanyol induló lendületes dallamára tácoltak nagy sikerrel; később a fiatalok Regenbogen nevű együttese néptáncokat adott elő.

A továbbiakban eredményekről, tervekről, gondokról esett szó. Amint az elnökasszonytól megtudtuk, a fórum pénzügyi helyzete jó, a tavalyi évet egy kis nyereséggel zárták. Viszont elégedetlenek a népszámlálás előzetes eredményeivel: e szerint, míg 2002-ben több mint nyolcszázan voltak Bihar megyében, jelenleg azoknak a száma, akik német nemzetiségűeknek vallották magukat, mindössze 710, a német fórum tagjainak száma pedig 652, akik közül 315-en nagyváradiak. “Jobb eredményre számítottunk, annál is inkább, mivel a fórum képviselői nagyon sok településre ellátogattak, s elmagyarázták, hogy a nemzetiség alatt a származás értendő. Mindazonáltal vannak települések, ahol mindössze ketten vallották magukat német nemzetiségűeknek” – fűzte hozzá az elnök.

 

Programok

 

Nagyon jó a kapcsolat a fórum fiatal és idős tagjai között, s a határontúli német szervezetekkel is gyümölcsöző kapcsolatot tartanak fenn. Bíznak benne, hogy az idén Nagyváradon két német nyelvű nulladik osztályt tudnak indítani. Viszont a fórum elégedetlen a nagyváradi Friedrich Schiller iskolával való együttműködéssel. Az iskola kevéssé vesz részt a fórum programjaiban, miközben a hat német nyelvű óvodai csoporttal sokkal eredményesebb az együttműködés, tudtuk meg.

Az idén is igyekeznek megszervezni azokat a programokat, amelyekre tavaly is sort kerítettek: például a kisebbségek napját, a szüreti bált, a nyári ifjúsági találkozót – május 20-án pedig, Szatmáron részt vesznek a svábok betelepítésének 300. évfordulójának megünneplésén.

 

Felújítás

 

A közelgő választásokkal kapcsolatban elhangzott: mivel nem vesznek részt egyetlen párt kampányában sem, a tagokra bízzák, hogy ki kire voksol. Céljuk az, hogy a megyében jelen lévő mindegyik nemzetiséggel eredményesen együttműködjünk, akárcsak a magyaroroszági szervezetekkel, valamint az ingolstadtiakkal. Egyúttal igyekeznek gondjukat viselni azoknak a tagoknak, akik egykor deportálva voltak. Az 546 személy közül jelenleg mindössze 43-an maradtak, s mindannyian 80, illetve 90 évesnél idősebbek.

Szintén idei célkitűzésük, hogy felújítsák a nagyvárad székhelyüknek azt a termét, ahol a legtöbb tevékenységüket bonyolítják le. Egyúttal manzárdosítani is szeretnék az épületet – attól függően, hogy kapnak-e elegendő támogatást a szatmári, Területi Német Demokrata Fórumtól.

Bele Pavel a gazdasági helyzetről, Slieder Zoltán a turisztikai és szabadidős tevékenységekről (sakkozás, bélyeggyűjtés, torna), Hoffman Robert pedig a kulturális programokról számolt be. Elhangzott: a fórum vezetősége szeretné, ha többen jönnének el a különböző tevékenységekre, s nem csak segélyosztáskor jelennének meg a tagok. Később a fórumtagok vetettek fel különböző témákat – például azt is javasolták, hogy az idős fórumtagoknak több segítséget kellene nyújtani, s rendszeresen meg kellene látogatni őket otthonukban.