Részt vállaló diákok ’56-ból

Részt vállaló diákok ’56-ból
A Tanoda Egyesület és a Bihar Megyei Tanfelügyelőség történelmi témájú rajzpályázatot hirdetett Egy forradalom képes krónikája-1956 címmel, IV-XII. osztályos diákok részére, melyből kiállítás nyílt.

A pályázat fő célja méltó emlék állítása volt nemzeti történelmünk 60 évvel ezelőtti forradalmának, valamint megfelelő lehetőség biztosítása az egyéni és közös alkotásra, ezzel is erősítve a közösségek, települések kapcsolatát.

A beérkezett pályaművekből szombat estig megtekinthető kiállítás nyílt tegnap délután a váradi bábszínház előcsarnokában. Kecse Gabriella, a Tanoda Egyesület elnöke kifejtette: 151 diák küldött be 91 alkotást 6 település tanintézményeiből (Nagyvárad, Érszőllős, Micske, Örvénd, Mezőtelegd és Érmihályfalva). A legaktívabbak a váradi Művészeti Líceum és a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai, illetve az örvéndi gyerekek voltak, és örvendetes, hogy a Mihai Eminescu Főgimnázium is csatlakozott a projekthez. Három nagy kategória volt (IV-V., VI-VIII. és IX-XII. osztályosok), két szekcióra- egyéni és csoportos művek- leosztva. Elsők lettek: IV-V. osztályosok közt egyéniben Tăut Marc, a csoport kategóriában Szabó Claudia és Szabó Denissza; a VI-VIII-osok közt egyéniben Holló Blanka, a csoport kategóriában Péter Alexandra- Zöldesi Hajnalka- Baricz Napsugár- Dombi Angéla alkotta négyes; a IX-XII-sek közt egyéniben Rimai Frida, míg a csoport kategóriában a Danciu Lorana- Petrucz Ágnes- Szabó Izolda- Bede Izabella kvartett. Az ünnepségen természetesen értékelték a többi dobogós helyezéseket is, valamint különdíjakat is kiosztottak.

Nem változtak

Az esemény védnöke, Biró Rozália RMDSZ-es szenátor 1956-ra utalva hangsúlyozta: az idők abból a szempontból nem változtak, hogy napjainkban is mindaz, ami kezdeményezést, előrelátást vagy vállalkozási készséget jelent, a fiataloktól, illetve az ifjúkká cseperedőktől származik. Megjegyezte: túl azon, hogy diákok rajzoltak valamit, olyan érzelmeket fejeztek ki, amelyek a nehézségét és szörnyűségét jelentették ’56-nak, de ugyanakkor érezhető annak a győzelemnek az illata is, mely mutatja, hogy végül is nem volt hiábavaló az áldozat, az a félelmet nem ismerő bátorság, mellyel küzdöttek a hősök. „Egy kicsit ’56-ból vállaltak részt, amikor ezeket az alkotásokat elkészítették, egy kicsit a történelem részesei váltatok azáltal, hogy tükröztétek gondolataitokat és azt a nézőpontot, ahogy ti visszatekintettek ’56-ra”- fogalmazott.
A tanfelügyelőség részéről Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes támogatta a rendezvényt.

Ciucur Losonczi Antonius