Részletek az orosz diplomata kiutasításáról

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Romániának az orosz diplomata kiutasítására vonatkozó döntése “vélhetően a kollektív politikai őrület megnyilvánulása” – derül ki az Oroszország romániai nagykövetsége által az AGERPRES hírügynökségnek küldött rövid állásfoglalásból.

Ezt azt követően adta ki a diplomáciai képviselet, hogy a román külügyminisztérium hétfőn nemkívánatosnak nyilvánította az orosz nagykövetség egyik munkatársát. “Nagyon valószínűnek tartjuk, hogy e döntés a kollektív politikai őrület megnyilvánulása, főleg hogy nem létezik erre más kézzelfogható magyarázat” – mutat rá a nagykövetség.

A román külügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy a Szkripál-ügy kapcsán, a Nagy-Britannia iránti szolidaritásból és a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény alapján, távozásra szólította fel az orosz nagykövetség egyik munkatársát. A tárca közölte, úgy véli, “a Salisbury városában elkövetett támadás fenyegetést jelent a kollektív biztonságra és a nemzetközi jogra”, és döntését az Európai Tanács múlt heti ülésén elhangzottak szellemében hozta meg. Ezzel a külügy az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójának pénteken elfogadott zárónyilatkozatára utalt, amelynek értelmében az Európai Tanács “egyetért az Egyesült Királyság kormányával abban, hogy az Oroszországi Föderáció tehető felelőssé a támadásért, ez erre az egyetlen észszerű magyarázat”.

Romániához hasonlóan orosz diplomatákat utasított ki hétfőn 14 más EU-tagállam, továbbá az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ukrajna is. Oroszország provokációnak minősítette a döntést, és ellenlépéseket helyezett kilátásba – tájékoztatott a France Press és a Reuters hírügynökség.

Az ügy háttere, hogy Nagy-Britannia az orosz vezetést teszi felelőssé a Szergej Szkripál volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen március 4-én elkövetett mérgezéses merényletért, Moszkva azonban tagadja a vádakat. A történtek nyomán Nagy-Britannia kiutasított 23 orosz diplomatát, mely lépésre Oroszország 23 brit diplomata nem kívánatos személlyé nyilvánításával válaszolt.

www.agerpres.ro