Részletek az idei beruházásokról

Bihar megye – A Megyei Tanács szerdaii ülésén megszavazták az idei költésgvetést is. Mindent összevetve 254 millió 505 ezer lejből gazdálkodik az idén Bihar megye. Néhány példa arra, hogy mire mennyi jut:

A közbiztonságra 300 ezer, a tanügyre 41,2 millió, egészségügyre 2,02 millió lej jut az idén. Mindezekhez hozzáadódnak a kölcsönökből támogatott beruházások: 32,727 millió lejből a Körösvidéki Múzeumnál szükséges munkálatokat, 1,8 millió lejből pedig a megyei utak felújítását finanszírozza a megye. Az idén 33,1 millió jut kultúrára a megyei költségvetésből. Ebből a Gheorghe Şincai megyei könyvtárnak 2,9 millió, a Körösvidéki Múzeumnak 4,1 millió, az Állami Színháznak 6,3 millió, a bábszínháznak 1,3 millió lej jut. A Familia folyóirat 271 ezer, a Várad folyóirat pedig 358 ezer lejből gazdálkodik.

Települések

A Bihar megyei településeken végzendő munkálatokat, illetve a különféle projekteknek a megyére eső részét az értéknövekedési adó, valamint a jövedelemadó visszaosztásából származó összegekből finanszírozzák. Néhány példa: a legnagyobb összeggel – 485 ezer lejjel – az Európa felé két keréken elnevezésű határon átnyúló projektet támogatják. Székelyhídnak, illetve Érolaszinak 290 ezer lej jut a vízhálózat felújítására, s utak kikövezésére 200 lejt kapnak. A monospetri művelődési ház felújítására 292 ezer lej jut, Csatárnak pedig 243 ezer lejt szánnak különféle költségekre és felújításokra, s ugyanennyi összegből gazdálkodik Kiskereki és Berettyócsohaj is. Alsólugas vízhálózatának kiterjesztésére 269 ezer lejt szavazott meg a tanács, Kispapmezőn pedig 204 ezer lej jut utak és járdák korszerűsítésére. A szalárdi községközpont kiépítésére, valamint az utcák aszfaltozására 296 ezer lejt szavaztak meg, a bélfenyéri és a körösgyéresi vízhálózat cseréjére pedig 253 ezer lej jut.

Neumann Andrea

Címkék: , ,