Részletek az előkészítő osztályról

Részletek az előkészítő osztályról
Két szakaszban zajlik majd a gyerekek beíratása az előkészítő osztályokba az oktatási minisztérium honlapján nemrég közzétett terveztet szerint.

Az első szakasz március 21 és 25 között lesz, a második pedig március 29 és április 8 között, ez utóbbi során azokat a gyerekeket lehet beíratni, akik esetében ezt valamilyen oknál fogva elmulasztották az első alkalomkor.

Elbírálás

A tervezet szerint február 22-én az érintett tanintézetek, valamint a tanfelügyelőségek székhelyén, illetve az iskolák honlapján fel kell majd tüntetni a beíratási kérvények átvételének programját, a szülők pedig február 29 és március 18 között tölthetik ki – online, vagy a tanintézet székhelyén – a kérvényeket, melyeket hétfőtől péntekig 8-20 óra között, szombaton pedig 9 és 13 óra között érvényesítenek majd az iskolában. Ugyanez vonatkozik a speciális iskolába való beíratásra is.
Az első beiratkozási szakasz március 21-én kezdődik, eddig a dátumig az Országos Beíratási Bizottság egy elektronikus program segítségével feldolgozza majd a kérvényeket és elosztja a gyerekeket. Az elosztás a tanintézetek szintjén folytatódik március 22 és 24 között, a szülők által kitöltött típuskérvények és a egyéb leadott iratok alapján, ugyanekkor bírálják majd el azoknak a szülőknek a kérvényét, akik más tanintézetbe íratnák a gyermeket, mint amelyhez lakhelye szerint tartozik. A kérvényeket a tanintézet ügyvezető bizottsága hagyja jóvá.

Szakaszok

Azokban az esetekben, amikor a szülő más iskolába akarja íratni a gyermeket, mint amelyhez lakhelye szerint tartozik, az országos bizottság által végzett elbírálás március 25-én zajlik. Már aznap, illetve március 26-án közzéteszik a tanfelügyelőségek honlapján, illetve kifüggesztik a tanintézeteknél a beíratott gyerekek listáját, a szabadon maradt helyek számát és azoknak a gyerekeknek a nevét, akik az első szakasz nyomán nem lettek beíratva.
A második szakasz március 29-én kezdődik el és április 8-án ér véget. A típuskérvényeket március 30 és április 8 között lehet majd leadni a szóban forgó tanintézetnek a titkárságán, ezeket április 11 és 15 között bírálják majd el, az utolsó napon ki is függesztik mindegyik tanintézetnél a beíratott gyerekek végleges listáját. Április 18 és 22 között a tanfelügyelőségek szintjén központosítják és bírálják el azoknak a szülőknek a kérvényét, akiknek a gyermekét addig még nem írattak be, ekkor oldják meg az eseteleges felmerülő problémákat is.