Részletek a Posticum dzsesszfesztiválról

Részletek a Posticum dzsesszfesztiválról
Ötödik alkalommal zajlik dzsesszfesztivál a Posticum szervezésében május 22 és 24 között, mint az elmúlt alkalmakkor is, az épület előtti parkban. Ezúttal is neves előadók lépnek fel. A részvétel ingyenes.


Május 22-én, pénteken este nyolc órától a legsikeresebb magyar blues-zenészként számon tartott magyar származású, Amerikában élő Little G Weevil, polgári nevén Szűcs Gábor tart előadást. Az 1977-ben született művész Magyarországon blues zenészként dolgozott, de úgy ítélte meg, stílusa kiteljesedéséhez, fejlődéséhez szükséges a kitekintés. 2004 szeptemberében a műfaj őshazájába, az Egyesült Államokba költözött, ahol kezdetben civil munkákkal kereste a kenyerét.

Sikerek

Első szólóalbuma, a Southern Experience magánkiadásban jelent meg. a The Teaser (2011) világszerte kitűnő kritikát kapott. A korong számos amerikai és nemzetközi blues slágerlista dobogós helyén szerepelt, illetve egy hónapig vezette a blues slágerlistát Franciaországban. A neves brit Mojo magazin is az év tíz legjobb albuma közé választotta.
2013 januárjában Little G Weevil megnyerte a Blues Foundation (Blues Világszervezet) által évente megrendezésre kerülő International Blues Challenge (Nemzetközi Blues Kihívás) versenyét szóló/duó kategóriában. Ugyanekkor kategóriája legjobb gitárosa címet is megszerezte. 2013 decemberében a blues műfajában legrangosabb elismerésnek számító Blues Music Awardra jelölték “Az év akusztikus előadója” (Acoustic Artist of the Year) kategóriában. Moving című albuma 2014-ben Blues Blast Music Award jelölést kapott “Az év akusztikus albuma” kategóriában.2014 őszétől a 2010-ben indult magyar X-Factor televíziós tehetségkutató műsor zsűritagja, mentora.

Tanár és tanítvány

Május 23-án, szombaton 19.30-tól Mircea Tiberian és Nadia Trohin közös fellépését tekinthetjük meg. Mircea Tiberian 1955-ben, Kolozsváron született, 1975-ben költözött Bukarestbe, ahol jelenleg is él. A világ minden táján koncertezett már, s a művész által elnyert díjak és ösztöndíjak között található a dzsesszkompozíciókért kapott Román Zeneszerzők Társaságának Díja (1990, 1996, 2000, 2003), az Év Román Zenésze-díj (2003 és 2007) és a Román Kulturális Intézet által megítélt Enescu-Brâncusi ösztöndíj is.

A doktori címmel rendelkező Mircea Tiberian a Bukaresti Zeneegyetem dszessz szakának adjunktusa, egyúttal a bukaresti és a kolozsvári Dzsessz Szakosztály alapítója és vezetője, a bukaresti nemzetközi Jazzy Spring fesztivál igazgatója.
A kisinyovi születésű Nadia Trohin Mircea Tiberian osztályában végzett 2010-ben, amikor a marosvásárhelyi dzsessz-fesztiválon a “Nadia&Friends” tagjaként legjobb együttesnek járó elismerésben részesült. Országosan ismert tehetségként tartják számon.

Összehasonlíthatatlan

Ugyanaznap 21 órától Andy Middleton és az Oláh Kálmám Trió lép fel. Andy Middleton az Egyesült Államokban született, zeneszerzői mester­diplo­máját a Miami Egyetemen szerezte meg. Csaknem húsz éven át játszott New Yorkban, majd 2006-ban Bécsbe költözött, a Bécsi Konzervatórium meghívására. Nyolc éve tanít professzorként dzsessz-zeneszerzést, dzsesszelméletet és szaxofonjátékot. Több kritikus szerint Andy Middleton a legjobb szaxofonosok egyike. Magával ragadó virtuozitás és széles skálán mozgó játék jellemzi, meleg, lírai, ugyanakkor lendületes kompozíciói és előadásmódja mesteri és másokat is inspiráló előadóvá teszik őt. Saját szerzeményei harmonikusak, melodikusak, a dzsessz hagyományaiban gyökereznek, ugyanakkor modern hangon szólalnak meg. Előadóként senki máshoz nem hasonlítható stílus jellemzi.

Díjak

Oláh Kálmán 1970-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz-zeneszerzés szakán végzett. 2000 októberétől a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia dzsessztanszékének zongora- és zeneszerzés tanára.
Műveiben ötvözi a dzsessz és a klasszikus zene elemeit. Oláh Kálmán olyan neves külföldi művészekkel lépett fel, mint Lee Konitz, Randy Brecker, Steve Grossman, Jack DeJohnette és mások. Számos rangos elismerésben részesült, a külföldi fesztivál- és versenydíjak mellett 2006-ban a Liszt-díjat, majd 2007-ben a Magyar Jazz Szövetség Szabó Gábor életmű-díját vehette át. 2006-ban a legrangosabb amerikai zeneszerzőverseny, a Thelonius Monk Jazz Composer’s Competition fődíját vette át az Always című kompozíciójáért. Ezt követően jelent meg a Kálmán Oláh Trio: Always című lemeze, két világhírű dzsesszmuzsikus, Jack DeJohnette és Ron McClure közreműködésével.
Május 24-én, a fesztivál harmadik napján 19.30-tól fiatal dzsessz-tehetségek lépnek fel.
Amint a szervezőktől megtudtuk, a fesztivál ingyenes, és eső esetén is megtartják. Egy kis ízelítő itt.

Program:

május 22, 20 órától: Little G Weevil (USA/HU)
május 23, 19.30-tól: Mircea Tiberian (RO) & Nadia Trohin (RO/MD)
21 órától: Andy Middleton (USA) ft. Oláh Kálmám Trio (HU)
május 24, 19.30-tól: “next generation`s jazz” – Oradean Jam Session