Részleges napfogyatkozás január 4-én

Részleges napfogyatkozás január 4-én
Nem kell sokat várni az év első jelentős csillagászati eseményére. Január 4-én részleges napfogyatkozás figyelhető meg Európábol, Afrika északi-, valamint Ázsia nyugati feléről.

Nagyváradról – és minimális eltéréssel egész Bihar megyéből – a következő képp látszik a jelenség, amennyibben az időjárás megengedi: 09:07 – kor kezdődik, vagyis Holdunk “érinti” a Nap korongját. Ekkor a Nap 6 fokkal lesz a látóhatár felett (ami 12-szerese a Nap látszó átmérőjének), hiszen még egy óra sem telik el a nappkeltétől eddig az időpontig. Néhány perc múlva már csorba napkorong látható, mivel égi kísérőnk lassan “beúszik” a napkorong elé. 10:31-ig mind-mind nagyobb részt takar el a Napból a Hold. Ekkor lesz a maximális fázis, ami azt jelenti, hogy a Hold a Nap látszó átmérőjének 78%-át fedi el, ami a Nap látszó felületének 70%-os kitakarását jelenti. Ebben az időben 15 fokkal lesz a Nap a látóhatár felett. A maximális fázis után a Hold lassan visszaadja azt, amit addig elvett, tehát ugyanolyan ütemben elmegy a Nap elől, mint amilyen ütemben elémászott. A részleges napfogyatkozás vége 12.02-kor lesz, amikor a Hold már csak érinti a napkorongot (ez szintén nem látható, csak pár perccel ezen időpont előtt, amint a Hold még egy kicsit kicsorbítja a azt), tehát ekkor már ismét teljes lesz a Nap látszó felülete. A Nap látóhatár feletti magassága 20 fok lesz ekkor.

A Napba tekinteni a napfogyatkozás alatt ugyanúgy „lehet”, mint a mikor nincs napfogyatkozás. Ez azt jelenti, hogy a fogyatkozás nem jár sem több, sem kevesebb káros sugárzással, mint amikor nincs fogyatkozás. Tehát távcsővel biztonságos szűrő használata nélkül TILOS a Napba tekinteni! Azonnali vakság lehet a következménye! Szabadszemmel használható a hegesztő védő-szemüveg, vagy ha még meg van a régi napfogyatkozás-szemüveg. Esetleg egy kartonlapba szúrt tű (vagy szeg) által léttrehozott lyukon keresztül kivetíthetjük a Nap képét egy világos felületre – ez a legbiztonságosabb és legegyszerűbb módszer. Nem kizárt, hogy a természet gondoskodik a szűrőberendezésről, felhők és/vagy köd formájában. Ez esetben nem kell védőszemüveget használnuk, de távcsővel továbbra se tekintsünk a Napba, mert sosem tudható mikor vékonyodik el a felhőréteg (ködréteg) veszélyeztetve szemünk világát. A legközelebbi részleges napfogyatkozást, amely tőlünk is megfigyelhető lesz 2015. március 20-án láthatjuk.

A www.galileowebcast.hu címen élő internetes közvetítés lesz a napfogyatkozásról, annak kezdetéig pedig egy ismeretterjesztő előadás látható a napfogyatkozásról.

Csukás Mátyás Az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület tudományos titkára