Részben visszaigényelhető lesz az illeték

Adrian Ciocanea, az Európai Ügyek Osztályának (DAE) vezetője szerint a Kormány nem fog akadályt gördíteni az első bejegyeztetési illeték egy részének visszaigénylése elé.

A július elsejétől hatályba lépő új szabályozó szerint az euró 4-es motorral felszerelt új kocsik után fizetendő első bejegyeztetési illeték az eddiginek 2-3-szorosára növekszik, míg a környezetszennyezőbb euró 1-es motorral felszerelteké tízszer kisebb lesz. Az iletéket a motor típusa, hengerűrtartalma és a kocsi kora alapján számítják ki, majd a kocsi korával egyenes arányban csökkentrik, akár 90 sázalékkal is. Ha a használt kocsi bejegyeztetését kérő nem tudja bizonyítani, hogy mikor lett az először forgalomba íratva, akkor egy hasonló, de egy hónapnál nem idősebb kocsi adatai alapján számolják ki az illetéket. Az illeték öszege megóvható, ha a tulajdonos be tudja bizonyítani, hogy a kocsi kopottabb, mint amilyen kategóriába besorolták. Ha valaki nem lesz megelégedve az óvásra kapott válasszal a Bírósághoz fordulhat.

Ha az illeték ki8fizetése után az autót eladják egy EU-n kívüli országba vagy egy EU tagországba s ott újra bejegyeztetik, a bejegyeztetési illeték egy része visszigényelhető. A visszafizetett összeg megfelel egy olyan, az eladott gépkocsiéval azonos hengerűrtartalomú, motortipusú (euró 1-4) után fiztendő illetékkel, melynek régisége a romániai bejegyzéstől a kivitelig számított idővel azonos.

Albert Ferenc