Restaurálják az Akropolisz ókori környékét Athénban

Az athéni Akropolisz lábánál hamarosan az egyetlen fennmaradt ókori városnegyedben is barangolhatnak a látogatók.

A félhektárnyi terület, amely részben a tavaly nyáron megnyílt Akropolisz-múzeum alapzatához tartozik, két út nyomvonalából áll sorházakban épült lakások, fürdőszobák, illemhelyek és műhelyek maradványaival. Az építmények a Kr.e. V. század és a Kr.u. VII. század közötti időszakból származnak. A fellegvár ókori környezetét mostanáig csak az új múzeum üvegpadlóján keresztül lehetett látni.
    Ez az egyetlen terület, amelyen “az ókori, hétköznapi Athén egy része megmaradt” – mondta Lina Mendoni, a görög kulturális minisztérium főtitkára. A piactérig, az agóráig bezárólag minden lakó- és kézművesnegyed elpusztult az évszázadok alatt, helyükön napjainkban többemeletes házak magasodnak.
    A restaurálási munkálatok őszig is elhúzódnak, mert nagyon sérülékeny kövekből és falakból álló labirintust kell helyreállítani. Az Akropolisz-múzeum látogatói ezután speciálisan megépített folyosókon és kis hidakon sétálhatnak az utcákon és térhetnek be a korabeli házakba.
    A 25 ezer négyzetkilométeres, háromemeletes, pompás múzeumban 1,7 millió ember fordult meg tavaly júniusi megnyitása óta Athén történelmi belvárosában, az Akropolisz lábánál.