Résen kell legyenek a cégvezetők

Résen kell legyenek a cégvezetők
A kormánytámogatások elnyerésére a kis- és közepes vállalkozások tulajdonosai, illetve kezdő vállalkozók a programok elindításakor résen kell legyenek a biztosabb siker érdekben.

 

Az elmúlt esztendő nem mondható túl jónak a Szatmár megyei vállalkozóknak a kormányprogramok támogatottságát illetően, mondta Ratiu Cristian, a Kis– és Középvállalkozások, Szövetkezetek Kolozsvári Területi Hivatalának Szatmárnémeti programfelelőse, mely sikertelenséget azzal indokolta, hogy több pályázat elbírálását központilag végzik Bukarestben. A szakember ugyanakkor a kis– és középvállalkozások támogatásáról szóló programokról is beszámolt. Ratiu elmondta, hogy tavaly a nemzetközi piacokon való versenyképesség növelésére meghirdetett támogatási programra országos viszonylatban 1851 cég adta le online jelentkezési lapját, majd az elsődleges értékelést követően, a második körben 686 cég küldte el az igényléshez szükséges teljes dokumentációt, közülük 73 céggel írták alá a finanszírozási szerződést. Megyénkből 93-an iratkoztak be az első körbe, a második körben 28-an adták le dokumentációjukat, ám közülük senki nem kapott támogatást. A kézműves– és kisipari tevékenységet támogató programra országos viszonylatban 168 jelentkező volt az első körben, a másodikra 100-an maradtak és közülük 37 pályázatot bíráltak el pozitívan. Szatmár megyéből 9 jelentkező volt az első körben, a második körre hárman maradtak, míg végleges finanszírozásban két megyénkbeli cég részesült. A 35 év alatti, első vállalkozásukat indító fiatalok támogatására külön programot hozott létre a kormány, SRL-D néven. Tavaly országos viszonylatban 1256 személy jelentkezett támogatásra, melyek közül mintegy 700-800 részesült finanszírozásban, közülük 24 Szatmár megyei. A START program első szakaszában 416 cég jelentkezett országos viszonylatban, közülük a második körben 298-an adták le dossziéjukat, végül 134-en részesültek valós finanszírozásban. Szatmár megyéből a program első körében 31-en jelentkeztek, közülük ketten kaptak finanszírozást. A legsikeresebb program az elmúlt évben a szeptemberben elindított Kogălniceanu-program volt. A szakembertől megtudtuk, hogy a pályázat elindulásától március elsejéig országos viszonylatban 4172 cég kérvényezte a programban való részvételt, az észak-nyugati régióból 838, Szatmár megyéből pedig 105 cég jelezte részvételi szándékát. Ratiu elmondta, 13 kérvényt elutasítottak, a többi pedig elbírálás, illetve szerződéskötési fázisban van.

Idei lehetőségek

Ratiu elmondta, tudomása szerint az idei esztendőben is ez az öt program áll majd a kis- és középvállalkozások rendelkezésére, hogy vállalkozásuk indításához, illetve fellendítéséhez vissza nem térítendő kormánytámogatáshoz jussanak. Ratiu kihangsúlyozta, bár a kormányprogramok révén kisebb összegű támogatást kaphatnak a vállalkozók, mint az EU-s támogatások által, de ezen pénzekhez könnyebben és sokkal hamarabb jutnak hozzá. A szakember felhívta a vállalkozók figyelmét arra, hogy a SRL-D és a Kogălniceanu-program már él, de tavasszal a többi három is életbe lép. „Mivel az online jelentkezések általában 5 napig élnek, nem árt résen lenniük az érdekelteknek, és amikor a sajtóban látják, hogy lehet igényelni a támogatást, ne habozzanak, hiszen az elsőként regisztráltaknak nagyobb esélyük van a végleges támogatás elnyeréséhez’’ – mondta Ratiu, akitől azt is megtudtuk, hogy a vissza nem térítendő támogatás értéke a projekt 50-90 százaléka lehet, programtól, illetve a vállalat nagyságától függően. Ratiu elmondta, tőle minden érdeklődő érdemleges információt és segítséget kap a pályázatokról, illetve a programok elbírálásának második fordulójában leadásra kerülő dokumentációt, a vállalkozói terv összeállítását, illetve ennek megalkotását illetően, de ő nem írhatja meg a vállalkozói terveket. A programokról bővebb információ a http://www.aippimm.ro/ honlapon található.

 

Elérhetőség:

Szatmárnémeti, Decebal utca 4. szám, II. emelet. Kapcsolattartó személy: Cristian Ratiu, cristian.ratiu@aippimm.ro, Telefon: 0732813414, 0757108574.