Repülőtér – már nyitva van, de üres

Repülőtér – már nyitva van, de üres
Tartani tartották a határidőt, és amikorra meg kellett nyitni, akkor meg is nyitották a forgalom előtt a felújítás alatt álló váradi repülőteret. Forgalom azonban ennek ellenére sincs. A Tarom kivár, mások nincsenek is.

Letelt az az 59 nap, amíg a szerződés szerint zárva volt a forgalom előtt a nagyváradi légikikötő: az összetettebb átépítés, kibővítés során ebben az időszakban készült el az új kifutópálya. A reptér vezetése és az objektumot adminisztráló Megyei Tanács első embere folyamatosan ismételgette, hogy napi 50.000 eurós késedelmi díjat számítanak fel, ha a cég nem tudja szeptember 3-ra a forgalom előtt megnyithatóvá tenni a létesítményt. Ám nem volt gond, mivel éjjel-nappal dolgoztak a munkások, fel sem merült, hogy ne tudnák tartani a határidőt. Szóval minden sikerült – kérdés, hogy minek. A repteret ugyanis hivatalosan meg is nyitották a légi forgalom előtt – ennek ellenére lényegében nincs ott légi forgalom. A Tarom ugyanis úgy döntött, inkább megvárja, hogy az összes munkálat befejeződjön (ez jövő hónap végére várható), mások pedig eddig sem használták menetrend szerinti járatokra a váradi légi kikötőt, és egyelőre most sincs ez másként.

Sehol (szinte) senki

Az átépítés közben még zajlik. A kivitelező osztrák Porr Construct eddig befejezett 1300 métert a 2100 méteresre bővítendő kifutóból/leszállópályából, kiépítette a fő jelzőrendszert is. Horia Cartis, a Megyei Tanács elnökének kabinetfőnöke jelezte: az átadott 1300 méteres szakasz teljesen alkalmas a kisebb gépek fogadására, „jöhet, aki csak óhajt”. De nem jön…
Persze szálltak már le kisebb gépek az új leszállópályán, de az inkább csak tesztelés volt. Még szeptember 3-án, amikor a rohammunka után megnyitották a forgalomnak az objektumot, érkezett öt kis, sétarepülésre alkalmas gép Angliából. Úgy időzítették, hogy épp ekkor jöjjenek, egyúttal ez volt a próba. Összesen tizenöt személy volt a gépeken: repülőgép-vezetést tanuló hobbipilóták, és oktatóik. Fél órát töltöttek itt a leszállás után, majd indultak is tovább.
A majd elkészülő váradi reptér azonban Airbus és Boeing típusú gépek fogadására is alkalmas lesz. Ám továbbra is kérdés, sikerül-e olyan üzemeltetőket találni, amelyek különböző más országokban lévő célpontokra működtetnének járatokat Váradról. Mivel tehát ez kérdés, fel is tettük tegnap Horia Cartisnak. Ezt válaszolta: „Már egy ideje tárgyalunk a Blue Air, a WizzAir, a RyanAir, a CarpatAir cégekkel. Ám egyelőre nincs konkrétum, és azt sem tudom megmondani, milyen célállomások jöhetnének szóba, ha lesz valami. Ugyanis a szabályzatuk szerint mielőtt egyáltalán szerződés szóba jöhet, úgynevezett audit formájában meg kell vizsgálniuk az adott reptér nyújtotta lehetőségeket. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a reptér teljesen készen van. Ami nálunk októberben lesz, és valamikor utána indulhatnak az auditok.”

Ez is uniós pénzből

Mint akkor beszámoltunk róla, a váradi reptér június utolsó napján zárt be, és közölték, hogy szeptember elejéig nem indít, nem fogad gépeket. És már a bezárás napján, 15 órakor megkezdték a kifutópálya és a gurulópálya eddig elkészült első szakaszainak a burkolását. Emlékeztetőül: a korszerűsítés során 2100 méteresre hosszabbítják, 45 méteresre szélesítik az 1800/35 méteres kifutópályát, hat repülőgép egyidejű befogadására alkalmas 33 ezer négyzetméteres rakodófelületet alakítanak ki. A költségek 85 százalékát az Európai Unió állja.

Szeghalmi Örs