Renoválják Hegyközpályi református templomát

Renoválják Hegyközpályi református templomát

Bihar megye – Hegyközpályi református temploma állványerdő közepén áll: több, mint egy évszázada nem volt hasonló renoválás, mint amilyenbe most belefogtak.

A falu református hitre tért lakossága sok „viszontagságon” ment át az évszázadok alatt, templomukat is többször lerombolták, de az mindig újjáépült. Legutóbb 1760-ben épült teljesen új templom, mely a mai templomtest alapját képezi. Utóljára 1901-ben végeztek teljes renoválást a hegyközpályi templomon, tudtuk meg Katona János lelkésztől, akivel megnéztük, hol tart a munka. A templom körül állványerdőt láttunk, bent pedig igencsak meglepő látvány fogadott: földes padlóra léptünk, a padokat kivették, a falak vakolatát jó kétméteres magasságig leverték.

A parókián is dolgoznak

Június elején fogtak neki  munkának, mely a falak külső és belső újravakolása mellett új padló készítését is jelenti, de teljesen megújul a villanyhálózat és a tetőzet is, az ablakokat kicserélik. Új padok nem kerülnek a régiek helyére, hanem az eddigieket javítják meg és teszik vissza, megőrizve egyedi stílusukat. A templom melletti parókia renoválását is befejezik egyúttal hollandiai anyagi segítséggel. A parókián 15 személy fogadására is alkalmas vendégszobákat alakítanak ki, ezzel segítve azt, hogy táborozásokat szervezhessenek. Úgy tervezik, hogy a munkával ősszel végeznek, az ünnepélyes avatást október 31-én szeretnék megtartani, mondta Katona János.

Rencz Csaba