Renoválják a gyantai templomot

Renoválják a gyantai templomot

Bihar megye – Aki a megye egyik legnagyobb vidéki (Nagyváradon kívüli) templomához közeledik, már messziről látja: renoválják Gyanta református templomát. Az istenháza meglepetést is tartogatott a munkavégzőknek.

A gyantaiak 1857-ben kezdtek a templom építéséhez, mintául a debreceni Nagytemplom szolgált. A terv csak ma tűnik már a valóságtól elrugaszkodottnak, amikor a reformátusok száma alig 250 lélek, de akkoriban egyáltalán nem volt túlzás, hogy a 2500 fős gyülekezett 800 főt befogadó templomot álmodott meg. Az első istentiszteletet 1859 október 31-én már meg is tartották a végleg 1859-ben befejezett templomban. Ezelőtt 10 évvel végezték el a belső felújítást, és az első istentisztelet 150. évfordulója alkalmából a presbitérium elhatározta, hogy a külső részt is felújítják, tudtuk meg Soós József Tamás lelkésztől.

Félméteres repedés

Azt már mi fűzzük hozzá, hogy figyelembe véve a munka előzetes 60 ezer euróra rugó költségvetését, illetve a gyülekezet mai és másfél századdal ezelőtti “erejét”, ez a munka szerintünk legalább akkora vállalkozás, mint annak idején az építés. A gyülekezet gyűjtést hirdetett a cél érdekében, és a gyantaiak maguk jártak elől ebben, hiszen “erőn és elváráson felül” adakoztak, fogalmazott a tiszteletes. Ezen kívül kaptak 10 ezer lejt a Vallásügyi Államtitkárságtól, 20 ezret a kormánytól, az Egyházkerület pedig jótékonysági bált szervezett javukra Nagyváradon, míg Budapesten jótékonysági koncertet a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Az eddigi munka során kicserélték az ablakokat, a zsalugátereket, és leverték a vakolatot. Akkor azonban meglepetésben volt részük: a templomtest és a torony között néhol félméteres repedés tűnt elő! Mindez azt jelenti, hogy már egy kisebb földmozgás is ledönthette volna a tornyot.

Átütemezett tervek

Eredetileg úgy számították, hogy az új vakolás befejezésével idén végeznek, jövőre pedig, felépültének 150. évfordulóján, újraszentelik a templomot. Ez a fejlemény viszont azt jelenti, hogy a felújítás eddigi terveit át kell ütemezi, új statikai terv is kell, viszont az első templomi együttlét másfél százados évfordulójáról ünnepi istentiszteleten emlékeznek meg az ősszel. A munka, és a gyűjtés folytatódik. Aki segíteni szeretné az élni akaró gyantai gyülekezetet, az az alábbi adatok segítségével teheti meg –  Banca: BRD Oradea, P.ta Regele Ferdinand I 4. Swift Brderobu Biserica Reformata Ginta, RO50BRDE050SV03755310500 (RON), RO85BRDE050SV16925270500 (EUR).

Koncert, mely hírüket vitte

A Budapesten április eljén tartott koncert arra is alkalmat teremtett, hogy hírét vigye a Fekete Körös menti, sokat szenvedett falunak. Az MR1 Kossuth Rádió honlapján ez volt olvasható a koncert előtti napokban: “Pusztította tatár és török, a II. világháborúban a román gárdák tizedelték lakosságát – a Fekete-Körös parti kicsiny falu, Gyanta mégis él és élni akar. Támogatására jótékonysági hangversenyt rendeznek, (…) az összegyűlő pénzből a 150 éves gyantai temlom felújítását akarják segíteni. A templomot építő nemzedék idejében kétezer lélek élt Gyantán, és ők fejlődést reméltek: háromezer lelkes falunak emelték az istenházát. Ám a történelem keserű fordulatot vett: ma kétszázötven ember él a községben. Őket segíti a Zeneakadémia.

Rencz Csaba