Rengeteg munkálat indul Váradon

Szintén ősszel indulhat az úgynevezett Csillagos híd lebontása, és helyére új építése
Szintén ősszel indulhat az úgynevezett Csillagos híd lebontása, és helyére új építése
Számos helyen lesz mindenféle építés, átépítés idén is, jövőre is Nagyváradon. Ilie Bolojan polgármestertől kedden a városházán tudtunk meg újabb részleteket, a régebbiek mellé.

Van, ami már nem újdonság, csak fejleményei vannak, illetve van, ami teljesen új: a következő időszak nagyobb építési beruházásairól mondott konkrétumokat kedden a városházán Ilie Bolojan polgármester. Ugyanis a 25-i tanácsülésen fogadják majd el a városi közlekedés, illetve a városfejlesztés stratégiáját – mindkettő, a további uniós támogatások elnyeréséhez kell –, és ezek számos konkrétumot tartalmaznak. Mint ismert, kiterjesztik majd a villamosközlekedést, az állami egyetem felé: a kivitelező 2 hónapon belül meglehet, a munka szeptemberben indulhat. Az új szakaszon jövő ősszel, de legkésőbb 2019 tavaszán indulhat a villamosközlekedés. A polgármester jelezte: mindehhez még most el kell intézni a szükséges telkek átvételét, amelyek a belügyi, meg a tanügyi tárca tulajdonában vannak. Szintén ősszel indulhat az úgynevezett Csillagos híd lebontása, és helyére új építése. Ugyancsak akkor kezdődik Püspökiben az elkerülő út építése, ami a Real előtti körforgalomtól a Bihorului utcáig fog vezetni. Aluljáró épül közben a Strand sétány és a Traian park között. Bolojan megjegyezte: „ez nagyon összetett munka, és a forgalmat is megzavarja majd, ezért előbb ezt végezzük el, és utána rátérünk a Dacia híd hatsávosra való kiszélesítésére, egyszerre e kettő ugyanis túl nagy zavarokkal járna a közlekedésben”. Az első szakasz jövő tavasszal kezdődik. Kiszélesítik aztán még a Pece fölötti hidat, az egyetem közelében. Átalakítják továbbá a Rulikowski temető bejáratánál lévő részt, ott ugyanis túl balesetveszélyes az éles kanyar.

A központban

Ami a városközpontot illeti, ott folytatódik majd a gyalogosforgalmi részek kialakítása. Nyáron megkezdik a Zöldfa utca sétálóutcává alakítását, ugyanakkor az ottani épületek homlokzatainak felújítását. Átalakítják a majomszigetet is, vagyis a színház mögötti területet. Ott egyrészt eltüntetik a felszíni transzformátor-állomást, kis teret alakítanak ki, ugyanakkor megoldják, hogy a színház hátához könnyebben behajthassanak a díszletesek kamionjai. A filharmónia épületét is fel akarják újítani, Bolojan reményei szerint „ebben az azt kezelő Megyei Tanáccsal együttműködve”. Szintét sétálóutca lesz a Nagysándor József utcából, ennek átépítését tavasszal kezdik, jövő őszre lesz kész. A várban további uniós támogatásokkal ezúttal a város felé néző bástyákat újítják fel, a Darvas-házban pedig szintén hamarosan megkezdődik a rehabilitáció, az ottani art nouveau-múzeum kialakítása. Csúszásban van a Sas palota felújításának befejezése. A polgármester szerint a céget már figyelmeztették, és egy-két hónapon belül kész az ottani munka. A főtéren és környékén még több vendéglátóipari egységet akar a polgármester. Hozzátette: a cél, hogy a központban minél kevesebb legyen az autóforgalom, és tele legyen látványosságokkal, meg kávézókkal, teraszokkal, sétáló, kerékpározó, pihenő helybeliekkel és turistákkal…”

Szeghalmi Örs