Reneszánsz varázslat, zenével

Reneszánsz varázslat, zenével
Nagykároly – Szombat este különleges élményben volt része a nagykárolyi közönségnek: megalakulásának 30. évfordulóját ünnepelte a Collegium együttes.

A Collegium régizene együttes 1977–ben alakult. A három évtized alatt a nagykárolyi zenei élet meghatározó szereplőivé váltak az együttes tagjai. Bár a formáció tagjainak száma változott az évek során, három tag mégis állandónak és biztos alapnak bizonyult: Cherestesiu Ildikó, Vezér János és Deák Endre.

Az együttes rengeteg fellépést tudhat maga mögött. Régizene és egyéb külföldi és országos kulturális fesztiválok fellépői között szerepel a nevük. Rendszeresen fellépnek Segesváron, de voltak már Nyírbátorban, Göncön és az ország több városában is. A régizenei élet jeles képviselői között jegyzik őket. Deák Endre, az együttes vezetője a közelmúltban pedig európai szintű elismerést: a Tinódi–lantot is átvehette.

Tökéletes választás

A szombat esti jubileumi koncertre a Károlyi kastély kiállítótermében került sor. A helyszín tökéletes választásnak bizonyult, ahhoz a „reneszánsz varázslathoz”–amelynek érzése átjárta a hallgatóságot. A tökéletes zene és a hozzá tartozó látvány, hála a fellépőknek, maradandó élményt nyújtott a résztvevőknek. Korhű ruhákba öltözött zenészek, reneszánsz táncokat bemutató előadók okoztak kellemes, közel három órás tartalmas kikapcsolódást a hallgatóságnak.

A jelenlévőket először Georgescu Bogdan, a helyi Művelődési Ház igazgatója köszöntötte, majd átadta a szót Deák Endrének, aki bemutatta a fellépőket. A koncert keretén belül először a vajdahunyadi Huniadi Cantores zenélt, majd az aradi Grafic, a kolozsvári Amaryllis után az ünnepelt, a Collegium régizene együttes következett.