Rendőrségi találkozó érmihályfalvi romákkal

Rendőrségi találkozó érmihályfalvi romákkal
Bihar megye – A legfontosabb, amire a romák oda kell figyeljenek, hogy tartsák be a törvényeket, és a gyerekeket járassák iskolába, hangzott el szerda délelőtt egy Érmihályfalván tartott találkozón.

 

 

A megyei rendőrség bűnmegelőzési osztálya rendszeresen tart felvilágosításokat, melyeknek célja, hogy a célközönség figyelmét felhívják a törvények betartásának szükségességére, a jogok és kötelességek mindenkire vonatkozó szabályaira. Ennek jegyében hívták találkozóra szerda délelőtt az érmihályfalvi Dihenes negyedbeli roma közösség tagjait, a számukra épített imaházba. A megjelenteket Radu Silaghi helyi rendőrparancsnok köszöntötte, majd átadta a szót a megyei rendőrség bűnmegelőzési részlegét képviselő Ioana Indrieşnek, akit munkatársa, Lăcrimioara Făncane kísért el. Ioana Indrieş – akinek szavait Boka Katalin, az önkormányzat romaügyi referense fordította – mindenek előtt elmondta, hogy Érmihályfalván nincsenek kirívó gondok a roma közösséggel.

 

A jobb élet záloga

 

Hangsúlyozta, hogy a szülők nagy gondot fordítsanak a gyerekek iskoláztatására, mert ez a záloga a jobb életüknek. Példaként említette, hogy akár a rendőrség kötelékébe is kerülhetnek, a kisebbségeknek fenntartott helyekre. Kiemelte továbbá a törvények betartásának fontosságát, ezen belül a közlekedési szabályokét is. Radu Silaghival közösen felhívták a figyelmet arra, hogy a rendőrséghez bármikor fordulhatnak gondjaikkal, akár telefonon, akár az úgynevezett közösségi rendőrség kötelékébe tartozó helyi rendőr – a szintén jelen volt Gabriel Sălăjan – révén. A rendőrség kíváncsi is a romákat foglalkoztató gondokra, mondta Ioana Indrieş, megadva a lehetőséget a kérdezésre. Azonban kiderült: a felvetett problémák jórészt nem a rendőrség, hanem az önkormányzat hatáskörébe tartoznak (munkahelyek, segélyek).

Rencz Csaba