Rendőrökkel kerestetik a sterilizált roma nőknek jutalmat ígérő román újfasisztákat

Akt.:
Rendőrökkel kerestetik a sterilizált roma nőknek jutalmat ígérő román újfasisztákat
A rendőrségtől kért segítséget pénteken a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) annak az újfasiszta csoportnak az azonosításához, amely pénzjutalmat ígért minden roma nőnek, aki idén sterilizáltatja magát – közölte az MTI-vel Asztalos Csaba, a tanács elnöke.

 

A héten számos román lap és tévécsatorna biztosított széles nyilvánosságot Romániában a magát Temesvári Autonóm Nacionalistáknak nevező csoport által közzétett internetes hirdetésnek, amelyben 300 lejes jutalmat kínáltak azoknak a bánsági roma nőknek, akik igazolják, hogy 2013 folyamán önkéntes meddővé tételi műtétnek vetették alá magukat. A kezdeményezést azzal indokolták, hogy “ha már nem tudják eltartani ivadékaikat, így legalább azok nem lesznek a román társadalom terhére”.

A CNCD a rendőrségi nyomozás eredménye függvényében dönt arról, hogy büntetőjogi feljelentést tesz, vagy saját hatáskörben jár el az ügyben.

Az MTI kérdésére, hogy a diszkriminációellenes tanács feljelentése vajon nem járul-e hozzá az idegengyűlölő nézetek további terjesztéséhez, Asztalos Csaba azt mondta: a tanács éppen emiatt nem lépett fel az első napokban a felhívás kezdeményezői ellen, csak amikor azok már országos nyilvánosságot kaptak.

Az újfasiszta csoport által megjelölt nat88.org honlapot, illetve a natm88.blogspot.com címen működtetett blogot péntek délben már nem lehetett elérni. A tartalmukról beszámoló román sajtó szerint a blog szerzői a “cigány-kérdés megoldását, a román nép genetikai örökségének megőrzését, a holokauszttal kapcsolatos bűntudatkeltés beszüntetését” szorgalmazták.

Az interneten még fellelhetőek azonban olyan videók, amelyeken a Temesvári Autonóm Nacionalisták román rendszámú autókra kiragasztott, magyar címeres matricákat firkálnak össze.

Címkék: ,