Rendőrök fogják ellenőrizni, hogy valóban betegek vagyunk-e a betegszabadságunk idején

A becslések szerint az új szabályozás alkalmazásával 20%-kal csökkenhet a kibocsátott beteglapok száma, ami idén 142 millió lej körüli, a következő 4 évben pedig mintegy 190 millió lej megtakarítást jelenthet.

Korábban már többször felvetődött az ötlet, hogy a betegszabadságon töltött napok számát csökkenteni lehetne azzal az intézkedéssel, hogy otthonában ellenőrzik a beteget, hogy valóban jogosult-e az orvos által előírt napokra. Most azonban úgy tűnik, hogy szövevényes útjára indult az elképzelés, ugyanis Cseke Attila egészségügyi miniszter tegnap szignózta a rendelet tervezetét, amely megtekinthető és véleményezhető a minisztérium honlapján, valamint elküldték ugyancsak megvitatási céllal a Romániai Orvosi Kamarához is.

Emelkedő büntetések

Az új rendszerben hatékonyabb ellenőrzést vezetnek be, és kétszeresére emelik a jogtalanul felírt betegszabadságok miatti büntetéseket. Az új szabályok bevezetésével az egészségügyi minisztérium célja drasztikusan csökkenteni a visszaélések számát, hogy csak azok éljenek a lehetőséggel, akiknek valóban szüksége van az ápolásra és az orvosi ellátásra.

Jelenlegi adatok szerint — és ez még közel sem a teljes kép — tavaly országszerte csaknem 2,7 millió beteglapot adtak ki, ami érdekesnek tűnhet, ha mellé tesszük azt az adatot, hogy Romániában pillanatnyilag alig van több mint 5 millió munkavállaló. A jogszabály először tartalmazza annak lehetőségét, hogy a hatóságok ellenőrizzék, hogy a betegállományban lévő személy valóban orvosi ellátásra szorul. Annak, aki a betegszabadságot fizeti – újdonságként (az eddigi öt nap helyett) az első hét napon a munkaadónak, utána a biztosítónak – a rendőrséggel együtt lehetősége lesz ellenőrizni, hogy a szabadságolt munkavállaló valóban a járóbeteg-rendelésen van, illetve amikor nincs kezelésen, akkor otthon vagy az általa megjelölt ideiglenes lakhelyen tartózkodik.

Ha nem találják otthon a beteget, a további betegnapokat nem fizetik ki. A jogszabály szerint ugyanakkor emelkedik a visszaélések miatt kiszabható büntetések mértéke. Az eddigiek kétszeresével, 2500 és 5000 lej közötti összeggel büntethető, aki ok nélkül visszautasítja a betegpénz kiszámolását vagy kifizetését. Még többel, 5000 és 10 000 lej közötti büntetéssel sújtható, aki jogtalanul állít ki beteglapot. A szabályok betartását az egészségbiztosító képviselői kötelesek ellenőrizni.