Rendkívüli újévi hangverseny

Rendkívüli újévi hangverseny
2014 első hangversenye jelezte, ebben az évben is igényes műsorpolitikáját folytatja a Transilvania Filharmónia. Rendkívüli újévi koncertet az Egyetemiek Háza zsúfolásig megtelt nagytermében tartották. A karmesteri pálca Adrian Petrescu kezében volt. Kettős minőségben szerepelt, mint karmester és oboaművész.

Az újévi koncert programja az ifjú Johann Strauss, Pjotr Iljics Csajkovszkij, Georges Bizet, Pietro Mascagni, Jean-Jacques Goldmann alkotásaiból, valamint A misszió, Az elveszett frigyláda fosztogatói , West Side Story és Robin Hood, a tolvajok fejedelme című nagysikerű filmek zenéjéből, fülbemászó dallamaiból, melódiáiból állott össze. Amit még emelt az előadáson a sorrend, ahogy előadták.

Ezen az esten is beigazolódott az, hogy az ország egyik nagyon figyelemre méltó szimfonikus zenekara városunkban van.

A zenei tehetséggel megáldott Adrian Petrescu Brassóban született. A család már hat éves korában, észrevette a gyermek tehetségét, és zongoraórára járatták. 10 éves, amikor oboán is játszik. Közben a Brassói Zeneiskolába járt, ahol tanára többek között Anselm Honigberger is. Egyetemi tanulmányait a Jászvásári G. Enescu Zeneakadémia oboa-szakán végzi. Mesterkurzusokat látogat nagynevű professzoroknál, a párizsi Zeneakadémián, Radu Chişu és Maurice Bourgue-nél.

1983-tól nem csak oboaművész, hanem karmester is. Sokszor kettős minőségben szerepel, mint karmester és előadóművész. A bukaresti „George Enescu” Filharmónia oboaművésze.

Kolozsváron az újév első előadásán is ezzel aratott nagy sikert. Számos országban koncertezett. Létrehozza a „Romanian Brass” nevű fúvós együttest.

2013 elejétől a Jászvásári „Moldova” együttes állandó meghívott karmestere és oboaművésze.

1981-ben a Prágai Nemzetközi Verseny kitüntetettje, 1982-ben Nemzetközi Markneukirchen győztese.

Olyan karmesterekkel és szólistákkal játszott együtt, mint: Seiji Osawa, Gennadi Rozhdestvensky, Sir Neville Marriner, Yuri Simonov, Plácido Domingo, José Carreras, Angela Gheorghiu, Maxim Vengerov, Vadim Repin. Számos hazai és nemzetközi fesztiválon vett részt. Mint oboaművész fellépett a „G. Enescu” Fesztiválon, a Schwerini Fesztiválon, a Hannoveri Expón, Las Palmasi Fesztiválon.

Románia több városának szimfonikus zenekarát vezényelte.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,