Rendkívüli tanácsülés

Rendkívüli tanácsülés
A Kolozs Megyei Tanács feladata a megye politikai és gazdasági életének minél hatékonyabb irányítása. Ez azért is fontos, mert tulajdonképpen országos pénzekből valósíthat meg olyan tevékenységeket, melyek kihathatnak nemcsak a megye, hanem az ország különböző településének helyzetére is.

 

A 36 tagból álló Kolozs Megyei Tanács, melynek elnöke Horea Uioreanu, pontosan lefektetett szabályok szerint, indította a Rendkívüli Kolozs Megyei Tanács ülését. Elhangzott az ország himnusza. Majd a kijelző táblán látható volt a jelenlevők száma 27, hiányzó 9. Ez nem nagyon jellemző a tanácsra. Hiszen a tisztségért anyagiak is járnak.

Eredetileg négy témát kellett volna megtárgyalni. De Alexandru Coroianu (PDL) kierőszakolta a felszólalási lehetőséget, melyben kérte, hogy az eredetileg meghatározott négy pontot bővítsék ki még egy ponttal, nevezetesen a Regionális Sürgősségi Kórház befektetés megvalósíthatósági tanulmányának siettetésével. Ezt a kérést Horea Uioreanu megtagadta.

Ezután a PDL tagok kivonultak az ülésről. Mivel a kvórum megvolt, az ülés „zavartalanul” mehetett tovább.

Az első napirendi pont (16 igennel és 11 nemmel) megbukott. A második napirendi pontot megszavazták (19 igen és 8 nemmel). A harmadikat is megszavazták (20 igen és 7 nem). A negyedik napirendi pontot is megszavazták (21 igen és 6 nem). Ellenben alig 14 perc alatt véget ért a Kolozs Megyei Tanács egyik, talán idő rekordot döntő ülése.

A hazai politika különös világának színességét tükrözte

a mai eseménysor is. Ezért elgondolkodhattunk azon, mennyire teszi jól a hazai magyarság, amikor visszavonul a politikai életből, mondván, nem tehet semmit a kisebbség. Holott jól politizálni kisebbségből is lehet. Csak tudni kell annak módját. Nem véletlenségből jönnek fel olyan politikai erők, melyek a következő választások alkalmával már megteremthetik azokat a lehetőségeket, melyek eddig bizonyos körök számára lehetetlen volt. A politikában, amit ma nem fogadnak el, az egy héttel később már lehetséges, lehet.

Ebből a szempontból nézve, az elutasított első pontot, ami Klaszter forma („Clusterul Agro –Food-Ind Napoca”), azaz a mezőgazdasági és termék feldolgozóiparral foglalkozó egyesület létrehozására vonatkozott. Ezzel gyakorlatilag le lehetne hívni, befektetési összegeket. De fel lehetne építeni ezekből az összegekből a korszerű vágóhidat. Szent-Mihály, Várfalva, Harasztos öntőző berendezéseit feljavítani, hiszen hosszú évek óta senki nem foglalkozott ezekkel. De az egész megyei mezőgazdaság is több támogatást élvezhetne.

Tulajdonképpen politikai bicepszmutogatás volt. A demokráciának van egy olyan formája is, mely a többség akaratára hivatkozva, követ el olyan dolgokat, melyek egy normálisan és emberileg is jól működő társadalomban nem lenne lehetséges.

Ezen a téren még vannak bőven hiányosságok, melyeket a jövőben a polgárok segítségével, ki lehetne küszöbölni, és ideje lenne nagyobb léptekkel haladni a jóléti társadalom minél hamarabbi felépítése irányába.

Csomafáy Ferenc