Illegális bevándorlás

2021.08.18. 10:03

Idén már hatvanezren próbáltak bejutni Magyarországra

Eddig idén mintegy hatvanezer embert tartóztattak fel, aki illegálisan Magyarország területére akart lépni. Tavaly az azonos időszakban mintegy 19 ezren próbálkoztak – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Migránsok a határ szerb oldalán a magyar oldalon álló rendõrnõkkel szemben a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Bakondi György közölte: ebben az időszakban 560 ember ellen indult büntetőeljárás embercsempészés miatt, míg tavaly ez a szám 220 volt.

„Vagyis még az afgán helyzetet megelőzően jelentős, a tavalyihoz képest erőteljes nyomásnak van kitéve a magyar határ és az azt őrző rendőri és katonai erők”

– fogalmazott Bakondi György.

Már most mintegy felerészben afgánok érkeznek, akik nagyobb csoportokban közelítik meg a zöldhatárt – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy

az olasz partokon mintegy 30 százalékkal nőtt az érkező illegális bevándorlók száma, gyakori, hogy 600-800 ember egyszerre érkezik hajóval.

Kedden „rohamozták meg” a spanyol-marokkói határt mintegy százötvenen – folytatta -, és legalább ötvennek sikerült átjutnia az ottani határszakaszt védő hat méter magas kerítésen.

Hozzátette,

a görög szigeteken megállították ugyan a „beáramlást”, de a balkáni útvonal „elég telített”: a migránsok feltorlódtak például a boszniai-horvát, a szerb-magyar vagy a szerb-magyar-román hármas határon.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy az afganisztáni helyzet meglepte a nyugati vezetőket, hiszen a jelentős anyagi forrásokból kiképzett és felszerelt afgán biztonsági erők nem tudtak, illetve nem akartak ellenállni a táliboknak.

„Ez mindenképpen azt jelzi, hogy azok a politikai elgondolások, amelyek a demokrácia afganisztáni bevezetésével, az önvédelmi készség magas szintjével altatták el az európai és az egyesült államokbeli politikai vezetést, nagyon messze voltak a realitástól”

– jelentette ki a belbiztonsági főtanácsadó.

Borítókép: migránsok a határ szerb oldalán a magyar oldalon álló rendőrnőkkel szemben a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában