Rendkívüli hideg Európában

Téli hangulat: rendkívüli hideg uralkodik Európa sok országában
Téli hangulat: rendkívüli hideg uralkodik Európa sok országában
Lengyelországban és Ukrajnában is –30 fok alatti hőmérsékleteket mértek szerdáról csütörtökre virradóra. Oroszországban a hidegre való tekintettel lefújatnák a Vlagyimir Putyin elleni tüntetést.

 

Tegnapra 63-ra nőtt a rendkívüli hideg halálos áldozatainak a száma Ukrajnában. A nagy hideg miatt az ország több, mint 14 ezer iskolájában rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet. Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának jelentése szerint a kihűlésben eddig meghaltak közül 41-en az utcán, 14-en saját otthonukban fagytak meg, nyolcan kórházi kezelés közben haltak meg. Fagyási sérülésekkel és kihűléses tünetekkel eddig 1146 személy fordult orvoshoz, közülük 945-öt kórházi kezelésre utaltak be. Lengyelországban Podkarpackie vajdaságban piros riasztás van érvényben, mivel éjszaka –31 fokig csökkenhet a hőmérséklet, de nappal sincs melegebb –17 foknál.

 

Lefújnák a tüntetést

 

Határozottan ellenzi az orosz országos tiszti főorvos a várhatóan –18 fokos hideg miatt, hogy a moszkvaiak szombaton kivonuljanak a választások tisztaságáért meghirdetett tüntetésre. Gennagyij Onyiscsenko erről tegnap nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek. A tiszti főorvos szerint, mivel Moszkvában jellemzően magas a levegő nedvességtartalma, a –18 fok még kellemetlenebb érzetet kelt, és ilyen hidegben semmilyen forró ital nem segít, sőt, ellenkező hatást válthat ki. Onyiscsenko külön felhívta a figyelmet az alkoholfogyasztás veszélyeire. Attól tart, hogy mivel a moszkvaiak nem öltözködnek melegen, az utcán még egy órát sem fognak kibírni. Február negyedikére a parlamenten kívüli ellenzéki pártok és mozgalmak több tízezres tiltakozó felvonulásra és tüntetésre kaptak engedélyt a moszkvai hatóságoktól. A szervezők szerint a tüntetők legalább ötvenezren lesznek majd a Bolotnaja téren, ahová a város központjából, az Oktyabrszkaja metrómegállótól indul a menet.

A havazás és a hideg idő miatt elmarad a Forma-1-es Ferrari idei versenyautójának ma délelőttre, Maranellóba tervezett bemutatója. A csapat tegnap döntött úgy, hogy az Olaszország egyes részein uralkodó ítéletidő miatt lemondja a prezentációt, a csaknem háromszáz meghívott vendégnek így nem kell fáradnia az időjárás miatt nehézkessé vált utazással. A 2012-es Ferrariról készült első fotók mától megtekinthetők az olasz istálló hivatalos internetes oldalán.

 

„Elapadt˝ a Maneken Pis

 

A dermesztő hideg miatt „elapadt” Belgium egyik legismertebb jelképe, a Maneken Pis, azaz a kisdolgát végző kisfiú szobra. Fagyásról nincs szó, a városi hatóság egyszerűen elzáratta a vízáramlást, nehogy fagykárok keletkezzenek az utcasarki szoborban, amely az 1600-as évek óta végzi a dolgát. A folyamat megszakításának szükségét igazolta az időjárás: szerda éjjel mínusz 10 Celsius-fok volt Brüsszelben, jóval hidegebb a februári átlagos minimumnál. Az eredendően pucér kisfiúnak egyébként nem kell fáznia, mivel páratlanul gazdag ruhatára van. Több mint 800 darabból áll, a város gyakran beöltözteti. Hogy most adtak-e rá valamit, arra nem tért ki a hírügynökségi jelentés.