Rendkívüli és rendkívül viharos tanácsülés Érmihályfalván

Az iskolai projektről (a falra vetítve) még egyetértésben szavaztak. A szerző felvétele
Az iskolai projektről (a falra vetítve) még egyetértésben szavaztak. A szerző felvétele
Csupán két napirendi ponttal, és egy órát tartott az érmihályfalvi képviselőtestület rendkívüli ülése hétfőn délután, ám viharosra sikeredett.

Két napirendi ponttal tartott hétfőn délután rendkívüli ülést az érmihályfalvi Helyi Tanács, melyre azért volt szükség Nyakó József polgármester indoklása szerint, mert határidős kérdésekben kellett dönteni. Az első a Mezőgazdasági Főgimnáziumnál történő építkezés volt. Erről már volt szó korábban, annyi a fejlemény, hogy az Észak-Nyugati Fejlesztési Régióban konkrét lehetőség adódott pályázati szempontból (van pénz – szerz.megj.), a tanácsosok pedig egyhangúan megszavazták, hogy az önkormányzat partneri szerződést kössön a tanintézménnyel egy sikeres pályázat reményében. A második napirendi pont az úgynevezett “Penészleki projektet” érinti. Mint arról korábban már beszámoltunk, Érmihályfalva, Érkörtvélyes és a szomszédos, ám határon túli Penészlek közös pályázatban készíttette el a települések közötti hagyományos út felújítására vonatkozó tervet, mely valójában Románia schengeni csatlakozása után kap jelentőséget (és persze az után, ha a kivitelezés is megtörténhet).

Szócsata

Utófinanszírozású EU-s projektről van szó, a pályáztató már rendben találta a pályázatot, ám kiegészítést kért, miszerint az út teljes egészében legyen a város köztulajdonában. A gond abból adódott, hogy a határozat az EMNP-frakció szerint nem volt kellően előkészítve, Pap Sándor helyi EMNP-elnök/tanácsos kijelentette: csak egy feketén-fehéren letisztázott tervezetről szavaznak. Ezt szócsata követte, melyben az RMDSZ-frakció a határidő szorítását bizonygatta. A verbális adok-kapokban egy idő után már nem is maga a határozati tervezet volt a téma, hanem a frakciók közötti bizalom és együttműködési készség. Végül az RMDSZ három tanácsosának hiányában, illetve, mivel az EMNP két tanácsosa elhagyta a gyűléstermet (és egy tanácsosuk nekik is hiányzott), nem volt meg a kétharmados döntéshez szükséges kvórum, a helyén maradt negyedik EMNP-tanácsos gyűlésvezetői minőségében a döntés elnapolását rendelte el.

Rencz Csaba