Rendhagyó zeneóra az oviban

Rendhagyó zeneóra az oviban
Hétfő délután rendhagyó zeneórát rendeztek a várad-réti Csillagocska Református Zeneóvodában a felvidéki Agócs Gergely és a Parapács zenekar részvételével. Tanulságos rendezvény volt.


Egy óra erejéig gyermekekké váltak a szülők is azon a hétfő délutáni rendezvényen, melyet a várad-réti Csillagocska Alapítvány székhelyén szerveztek meg azzal a nem titkolt céllal, hogy a megjelenteket elvarázsolják, és a zene világába utaztassák.
Az érdeklődőket házigazdaként Benedek Árpád zenepedagógus, óvó bácsi köszöntötte és üdvözölte a vendégeket: Agócs Gergelyt, akit a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc-tehetségkutató verseny zsűrijéből ismerhetünk, valamint a székelyföldi turnéjáról érkező Parapács zenekart, mely 2012-ben nyerte meg az említett vetélkedőt.

Hangszerek

Mint kiderült, míg a Csillagocskáknak a hegedű a legjobb barátjuk, addig a meghívottaknak több kedves ismerősük is van, „akiket” magukkal hoztak, és rendre bemutattak, így a gyerekek közelebbről is megismerkedhettek velük.
A különösen jó hangulatban telt összejövetelen így a magyar népzene olyan közismert és kevésbé szem előtt levő hangszereire irányult a figyelem, mint a hegedű, a brácsa, a cimbalom, a nagybőgő, a tárogató, a pásztorfurulya, a tilinkó, a flóta (a fuvola őse), a hosszúfurugla, a koboz vagy a kecskeduda. A vállalkozó kedvűek közül többen ki is próbálhatták ezeket- és talán mondanunk se kell, hogy jelentkezők akadtak bőven-, búcsúzóul pedig a zenészek egy közös produkcióval zárták az egyszerre szórakoztató és tanulságos találkozót.

Ciucur Losonczi Antonius