Rendhagyó kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban

Rendhagyó kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban
Kolozsvár – Kerényi Jenő Kossuth – díjas szobrászművész munkáiból nyílt nagyszabású kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban.

A 100 éve született, a 20. századi legnagyobb szobrászának tartott művész tiszteletére szervezett rendhagyó kiállítást a budapesti Körmendi Galéria szervezte.

A  július 23.-án nyílt tárlaton olyan kisplasztikák kerülnek bemutatásra, melyek a Körmeni Galéria tulajdonában vannak. A Munkácsy-díjas, Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész alkotásainak domináns anyaga a kő és a bronz volt, művészete klasszikus ihletettségű, figuraközpontú. Kisplasztikáit számos bel- és külföldi kiállításon mutatták be. 1950-ben a Suzarrában rendezett nemzetközi kisplasztikai kiállításon első díjat nyert. Nagyobb kollekcióval szerepelt az 1960-as Velencei Biennálén. Több művét őrzi a Magyar Nemzeti Galéria, amely 1976-ban rendezte meg emlékkiállítását. Szentendrén múzeuma van. Kerényi Jenő alkotásaira Rodin, Bourdelle, Maillol plasztikája mellett az etruszk szobrászat volt döntő hatással.

Műveinek Életműve az európai plasztika Bourdelle és Mestrovič szobrászatával rokonítható, expresszív vonulatához kapcsolható.