Rendhagyó irodalomóra az Adyban

Rendhagyó irodalomóra az Adyban
Rendhagyó irodalomórán vehettek részt több nagyváradi magyar iskola diákjai május 5-én a váradi Ady líceumban. A Radnótiról szóló összeállítást Bálint András előadásában tekinthették meg.


A XXIV. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében rendhagyó irodalomórára került sor Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész közreműködésével május 5-én, kedden délután a váradi Ady Endre Elméleti Líceumban. A Radnóti Miklós élettörténetét és költészetét bemutató előadást Bálint András a szomorú véggel indította, vagyis a költő halálával, akit annak ellenére, hogy magyarnak vallotta magát, zsidósága miatt kivégeztek. A régi dokumentumokból, jegyzőkönyv-részletekből levélrészletekből, verstöredékekből, naplójegyzetekből összeállított előadás Radnóti élettörténetét mutatta be az egyetemi konfliktusoktól kezdve, a kínzások, megkülönböztető jelzések hordásán, magyarországi, valamint a szerbiai munkaszolgálaton és a lágeri életen keresztül, egészen haláláig. Radnóti élettörténetén keresztül a jelenlevők a magyarországi zsidóság korabeli helyzetébe is bepillantást nyertek.

Bori notesz

A dokumentumok, jegyzőkönyvek segítségével Bálint András felidézte Radnóti holtteste exhumálásának körülményeit: 1946-ben az abdai exhumálásnál a 22 kihantolt holttest között megtalálták Radnóti Miklós földi maradványait is, zsebében egy ceruzával teleírt notesszel, amelynek első oldalán a következő sorok álltak: „Ez a jegyzőkönyvecske Radnóti Miklós magyar költő verseit tartalmazza. Kéri a megtalálót, hogy juttassa el Magyarországra…”. Az irodalmi előadáson többek között a Bori noteszből is elhangzott a Hetedik ecloga és a Nyolcadik ecloga.

P. Nagy Noémi