Rendhagyó expónyitó a Sportcsarnokban

Nagyvárad – Nem a hagyományos szalagvágással, politikusok szónoklatával, hanem egy rövid szajtótájékoztóval nyitották meg tegnap az Expo Construct Varadinumot a Sportcsarnokban.

Bondor András kiállításszervező, az Expo Varadinum kft képviselője elmondta, hogy egyrészt nem akart a szalagvágással reklámlehetőséget biztosítani a politikusoknak, akik sok éven keresztül nem voltak képesek egy kiállítócsarnok létrehozására Nagyváradon, szemben például Kolozsvárral, vagy Araddal, másrést így tiltakozik a szégyentelenül magas helybérleti díjak miatta a Sportcsarnokba.

Az idei kiállítási programjuk egyébbként sokkal gazdagabb az elmúlt évekénél, 8 tematikában mintegy 24 esemény tartalmaz. A jelenlegi expón a Sportcsarnok arénájában belsőépítészeti termékeket bútorokat lehet találni, köztük egy érdekes, gombnyomással állítható, német gyártmányú masszázsfotelt 10-14 millió lej közötti áron, mely első pillantásra egyszrű bőrfotelnek tűnt. A Sportcsarnok előtti téren disznövényeket kertészeti termékeket lerhet látni, de az ortodox termplom előtti téren felállított nagysátorban abszolút újdonságként a Domus Varadinum elnevezésű ingatlanvásár működik, ahol a Bihar megyei lakásépítő cégek egy sátor alatt ajánlják termékeikat a lakásvásárlásra hitelt nyújtó bankokkal. Láttunk ott pénzügyi tanácsadó standot is. Bár jelenleg lakáshíányról beszélünk bihar megyében, inkább pénzhiányról van szó, hiszen mintegy 4000 újonan épített lakás eladó.

A kiállítás 2800 négyzetméteren terül el, román, magyar, cseh , német és olasz cégek mutatják be termékeiket 162 standon. A szervezők meghívtak 600 polgármestert is tárgyalásra Bihar, Fehér, Szilágy és Szatmár megyéből, de Bondor András sem tudta megmondani, hogy hányan jönnek el, pedig ennek jelentősége lesz településfejlesztési szempontból, mondta.

A kiállítás április hatodikáig látogatható 10-18 óra köztt. A látrgatók között kisorsolnak egy Mobdesign nappaliszoba garnitúrát is, de a belépő mellé kapott reklámfüzetben van négy belépőszelvény is a május 15-17 között megendezendő Expo Turism Agrement Varadinumra, az Expo Lifestyle Varadinumra, melyet szeptember 11-én nyitnak meg, az Expo Atlasz Tech Varadinumra novemnber 6-9 között, valamint december 18-21 között megrendezendő Ajándékvásárra. A jelenlegi vásárra a belépőjegy 7 lejbe kerül, de az ingatlanvásár sátra ingyen látogatható.

Albert Ferenc