ERDON Országos hírek

2008.03.26. 14:53

Tőkés-Poettering találkozó

<p>Tőkés László európai parlamenti képviselő 2008. március 26-án megbeszélést folytatott Hans Gert Poetteringgel, az Európa Parlament elnökével.</p>

A találkozó elején Poettering elnök mély elismerését fejezte ki Tőkés László 1989 decemberében betöltött szerepe kapcsán, és „történelmi személyiségként” örömmel üdvözölte őt az Európai Parlament képviselői között, majd felkérte, hogy az elnöki kabinet vendégkönyvében örökítse meg látogatását. A megbeszélésen Tőkés dokumentumcsomagot adott át, amely – egyebek mellett – tartalmazta a „Keresztény Európát" rendezvénysorozatról szóló kezdeményezést, a kommunista múlttal való szembenézés dokumentumait, valamint a romániai magyarság helyzetével kapcsolatos állásfoglalásokat. A tárgyaláson egyetértés mutatkozott abban, hogy folytatni kell a kommunizmus bűneit tudatosító európai kezdeményezéseket, valamint arról, hogy az egységesülő Európának vállalnia kell keresztény értékeken alapuló identitását. A történelmi egyházakat be kell vonni az unió megerősítésének folyamatába.

Hangulatkeltés

Tőkés felhívta a figyelmet arra is, hogy Romániában a régi rendszer erői tovább folytatják a magyarellenes hangulatkeltést, a nacionalizmus a választási évre való tekintettel újból felerősödőben van. Érthetetlen az erdélyi magyarság autonómia-törekvéseivel szembeni romániai visszautasítás, hiszen a közösségi önrendelkezés elfogadott gyakorlat Európában, másfelől a magyar autonómia Románia területi épségét nem veszélyezteti. A találkozón részt vett Antonio Preto, az elnöki kabinet vezetője, valamint Szilágyi Zsolt, Tőkés László képviselői irodájának kabinetfőnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!