Rendezvénydömping a hétvégén

Rendezvénydömping a hétvégén
Nagyvárad- A hétvégén, október 13-án zárul a helyi önkormányzat által szervezett idei Nagyváradi Ősz-fesztivál. A részletes programokat kedden a városházán tartott sajtótájékoztatón ismertették.

Florian Silaghi, a Mária Királyné Színház Arcadia Társulatának művészeti igazgatója az október 7-13. között a bábszínházban zajló, Gyermekszínházi Fesztiválról beszélt. Ennek keretében magyar nyelvű előadás is lesz, a váradi Lilliput Társulat október 9-én délelőtt 10 órától a Kormos képpel mutogat című előadást mutatja be, és valószínűleg minden gyermek számára vonzó a bábok, illetve bábszínészek felvonulása, erre ha az időjárás is megengedi, szerda délután 5 órától, illetve csütörtök délben 12 órától a sétálóutcán, valamint pénteken 16 órától a várad-rogériuszi Gyermekvárosban kerül sor.

Dumitru Noane történész arra hívta fel a figyelmet, hogy a Polgármesteri Hivatal partnerségben a Nagyváradi Egyetemmel és Körösvidéki Múzeummal megünnepli, hogy szerintük 900 évvel ezelőtt említették először Várad nevét írásos dokumentumokban. Ennek jegyében kétnapos tudományos szimpóziumot szerveznek. A megnyitót október 10-én, 10 órakor tartják a városháza dísztermében, majd román akadémikusok, egyetemi oktatók értekeznek a témában. Délután az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban szekcióülésekkel folytatódik a tanácskozás, péntek délelőtt pedig ismét a Polgármesteri Hivatalban gyűlnek össze a meghívott történészek, műépítészek, művészettörténészek.

Ovidiu Mureşan alpolgármester bejelentette: október 11-13. között a Gyermekvárosban megrendezik az V. Gyermekfesztivált, mely az I. Palacsintafesztivált is magába foglalja, ami azt jelenti, hogy a jelenlevők beleleshetnek a palacsintakészítés fortélyaiba, és természetesen meg is kóstolhatják a késztermékeket. A három nap folyamán lesznek interaktív játékok, román könnyűzenei és népzenei műsorok, különböző versenyek, bemutatók is.

Tosca operaelőadás

Mircea Oaie, az önkormányzat rendezvényszervezési igazgatója az október 12-i városnapi programokat ismertette. Megtudtuk tőle, hogy a képviselő-testület 11 órakor tartja ünnepi közgyűlését a városháza dísztermében. Expozék is elhangzanak, majd újdonságként a hivatal előtt középkori íjjászbemutatót tartanak. Ezután a December 1. parkbeli ismeretlen katona szobránál folytatódnak az események, vallásos és katonai ceremóniával, koszorúzással. Majd az Aurel Lazăr Emlékmúzeumba várják az érdeklődőket, az ünnepségek pedig Aurel Lazăr szobrának megkoszorúzásával érnek véget. Az ilyenkor megszokott fáklyás menet 19.30 órakor indul, és halad végig a Traian park- Dacia/Baross- híd- körforgalom- December 1. park útvonalon. Utóbbi helyszínen a Szakszervezetek Művelődési Háza mellett egy színpadot fognak felállítani, melyen a hétvégén különféle együttesek, énekesek lépnek fel, köztük magyar zenekarok is, például szombaton 18.30 órától a Magneton, 19.00-19.45 óra között pedig Nagy Feró és a Beatrice.

Az idei Nagyvárad Ősz-fesztivál Giacomo Puccini Tosca című háromfelvonásos operájával zárul az Opera per Sempre Kulturális Egyesületnek köszönhetően. A vasárnap este 19 órakor a színházban kezdődő produkcióra már valamennyi jegy elkelt. Horia Ballint rendező azt ígérte: tradicionális előadás lesz, modern gondolatokkal, de úgy, hogy abban a korszakban játszódik, melybe a szerzője is helyezte. Egyúttal felidézik, hogy a jelenlegi Románia területén Várad volt az első olyan város, melynek operatársulata volt, ezt azonban 1924-ben, egy évvel az akkori Tosca-előadás után feloszlatták. Az itteni közönség legutoljára 1986-ban láthatta a Puccini-operát, akkor a Kolozsvári Opera társulata szerepelt nálunk.

Ciucur Losonczi Antonius