Rendezvény az Egészségügyi Világnap alkalmából

Nagyvárad – Április 7-én ünneplik az Egészségügyi Világnapot, melynek alkalmából  Védjük egészségünket a klímaváltozástól címmel tartottak rendezvényt Nagyváradon az Ifjúsági Házban.

Az ez évi világnap tematikáját az Egészségügyi Világszervezet javasolta, a rendezvényt szervező Bihar Megyei Közegészségügyi hatóság pedig bevonta két nagyváradi középiskola: az Aurel Lazar és a  Sinteza Liceum diákjait is, akik dramatizált előadásban érzékeltették a téma fontosságát.

Az Ifjúsági Ház előadótermét megtöltő közönséget, a helyhatóság, az egészségügyi és környezetvédelmi intézmények és alapítványok, valamint a Tanfelügyelőség jelen lévő képviselőit  Zoe Bitea a Bihar Megyei Közegészségügyi Felügyeléség vezetője köszöntötte.

Vasile Bara a Nagyváradi Egyetem Környezetvédelmi Karának dékánja tartott először előadást az üvegházhatásról, mint a klímaváltozás egyik okáról.

 Földünk Globális felmelegedésének legfőbb oka az üvegházhatás, melyet a foszilis tüzelőanyagok használata folytán megnövekedett széndioxidkibocsátás okoz. Legnagyobb széndioxidkibocsátó az Amerikai Egyesült Államok (24 %), utána Kína következik (14 %), majd Oroszország (6 %). Földönk átlaghőmérséklete  1980 óta 0,44 Celziusz fokkal emelkedett. Pesszimisták szerint, ha nem teszünk semmit ellene, a globális felmelegedés elérheti idővel akár az 5 Celziusz fokot is, ami Földünk élővilága számára, belértve az embert is, tragédia lenne. George Togor inkább mindnyájunk mindennapi felelősségről beszélt a klimaváltozás megelőzése terén, míg a Sinteza Liceum Tanárnője Bochis Diana előadásában kitért a klímaváltozást befolyásolő egyéb tényezőkre is mint pl. az erdőírtás, melynek folytán 4-6 ezer nöbvény és állatfaj tűnik el évente.

Dr. Vasila Vladut egyetemi előadótanár a globális felmelegedés egészségünkre gyakorolt hatásáról beszélt. A 2003-as évi forró nyár következtében 35.000 ember halt meg Európa szerte. Ha tovább emelkedik a globális hőmérséklet növény és állatfajok pusztulnak ki, mert nem tudnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz. Trópusi betegségek jelennek meg Európában és a ma termő területek elsivatagosodása folytán éhinségre lehet számítani.