Reméli, nem ismétlődik meg a tanácsnál a legutóbbi eset

Reméli, nem ismétlődik meg a tanácsnál a legutóbbi eset
Péntek délben az RMDSZ nagyváradi székházában sajtótájékoztatót tartott Cseke Attila szenátor, a szervezet megyei elnöke. Az egyik téma a Bihar Megyei Tanácsnál kialakult helyzet volt.

Cseke Attila először a Bihar Megyei Tanácsnál kialakult helyzetről beszélt. Hangsúlyozta: az RMDSZ abban érdekelt, hogy a megyei adminisztráció működjön, hiszen a Bihar megyei lakosoknak is az jó, hogy az önkormányzat munkája ne legyen akadályoztatva. Emiatt jóhiszeműen azt reméli, hogy ami a szeptember 19-i közgyűlésen történt (a liberális frakció tagjai nem jelentek meg), csupán egy baleset volt- noha az információi másra engednek következtetni-, mert mindannyiunk érdeke, hogy a különböző politikai játékokon túl, a megye normálisan fejlődjön. Kijelentette: abban bízik, hogy a következő, szeptember 27-re tervezett rendes tanácsülésen nem ismétlődik meg az eset, de ha mégis, az RMDSZ megyei elnökeként politikai felhatalmazást adott Pásztor Sándornak arra, hogy szeptember 29-re rendkívüli tanácsülést hívjon össze. Sürget ugyanis az idő, hiszen szeptember 30-án lejár a határideje számos jelentős pénzösszegű projektnek. Ilyen például az egészségügyi stratégiai befektetés, a kerékpárutak kialakítása, vagy az az előterjesztés, mely a tanácsnál és az ennek alárendelt intézményekben dolgozók bérezésével kapcsolatos. Az előző, ezzel kapcsolatos határozat ugyanis csak két hónapra vonatkozott, és ha nincs elfogadva egy újabb, akkor október 5-én az alkalmazottak nem kapnak fizetést, ami elfogadhatatlan.

Egy másik „Az észak-erdélyi szigethegység útja” elnevezésű beruházás, melynél a minisztériumnál sikerült kieszközölni azt, hogy az önrész 31 százalékról 2 százalékra csökkenjen, amennyiben viszont nem lesz megszavazva ez a napirendi pont, akkor a 10 millió euró értékű különbözetet a megyei költségvetésből kell biztosítani. Arra az újságírói kérdésre, mi történik akkor, ha a liberális frakció a rendkívüli közgyűlésen sem jelenik meg, a honatya azt felelte: akkor a liberálisok vállalják a politikai játékukért a felelősséget. Ugyanakkor „meséknek” nevezte az előrehozott választásokkal kapcsolatos híreszteléseket, és arra hivatkozva, hogy az a PSD belső ügye, nem kívánta kommentálni azt, hogy a párt kizárta a soraiból Ana Maria Tifont. Annyit azonban megjegyezett, hogy a PSD-nek törvényes joga, hogy másvalakit jelöljön a helyére, és az illető mandátuma jóvá legyen hagyva, hiszen egy választás eredményeképpen tettek szert az adott számú önkormányzati képviselői helyre a szociáldemokraták, a PNL pedig pont ennek a helynek a betöltését akadályoztatja a távolmaradással.

Tűzvédelmi engedély

Témát váltva a szenátor arról a törvénykezdeményezésről beszélt, mely arról szól, hogy a közintézményeken (polgármesteri hivatalok, templomok, iskolák stb.), illetve a kereskedelmi központok főbejáratánál kötelező módon egy olyan feliratot kéne kihelyezni, miszerint rendelkeznek-e tűzvédelmi engedéllyel vagy sem. Kifejtette: az RMDSZ nem támogatja ezen indítványt, mert véleményük szerint nem old meg semmit, mert mi történik például azokkal az épületekkel, melyek több száz évesek, és értelemszerűen, amikor megépültek, még nem léteznek tűzvédelmi normák. Inkább azt javasolják: dolgozzanak ki egy olyan világos programot, mely infrastrukturális szempontból rendezi azoknak az épületeknek a helyzetét- amennyiben lehetséges-, melyeknek nincs tűzvédelmi engedélyük, valamint növeljék a szakértők számát, mert túl kevesen vannak.

A sajtótájékoztatón szó esett még arról, hogy az RMDSZ csütörtökön iktatta a parlamentben azt a törvénytervezetet, amelynek célja végérvényesen megoldani, hogy a közepes vállalkozások ne az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal regionális központjaihoz tartozzanak, hanem a székhelyük szerinti adóhivatalban fizethessék be az adót. Bihar megyében 1082 ilyen típusú vállalkozás van.

Ciucur Losonczi Antonius