Rektorválasztás: Bungău nyert

Dr. Constantin Bungău
Dr. Constantin Bungău
Dr. Constantin Bungău nyerte meg a rektorválasztást a Nagyváradi Egyetemen.

A csütörtökön lezajlott, második fordulóban délután 17 óráig a választási joggal rendelkezők 93,18 százaléka, azaz 944 személy adta le szavazatát a Nagyváradi Egyetemen. A 923 érvényesnek nyilvánított voks közül a jelenlegi rektor, dr. Constantin Bungău 481 szavazatot szerzett meg, míg ellenfele, dr. Florian Bodog, az orvosi és gyógyszerészeti kar dékánja 442-őt.

Mint arról már beszámoltunk, a keddi rektorválasztás nyomán nem született eredmény, ugyanis hiába vett részt azon a szavazati joggal rendelkezők közel kilencven százaléka, a két jelölt közül egyik sem kapta meg a szavazatoknak több mint a felét. A második fordulón viszont már nincs megszabva a szükséges jelenlét és a szavazatok aránya sem számít, egyszerűen az a jelölt győz, aki több szavazatot kap – ezesetben dr. Constantin Bungău.

Az egyetem szabályzatának megfelelően a rektorválasztás eredményét a tanintézmény szenátusának kell érvényesítenie, majd a tanügyminiszterhez továbbítania jóváhagyásra. A rektori mandátum akkor kezdődik, amikor a szakminisztérium kibocsátja a jóváhagyási rendeletet.