Rekordszinten a román-magyar kereskedelmi forgalom

Újabb rekordszinten van a román-magyar kereskedelmi forgalom, amely az év végéig elérheti a 4,5 milliárd eurót is – mondta csütörtökön az MTI-nek Bogár Ferenc, a bukaresti magyar nagykövetség kereskedelmi irodájának vezetője.

A kereskedelmi forgalomról a harmadik román-magyar együttes kormányülés alkalmából Nagyszebenben, mintegy nyolcvan román és magyar cég részvételével megrendezett kétoldalú üzletember-találkozón hangzott el tájékoztató. Az idei kereskedelmi forgalomban 25 százalékos növekedés tapasztalható a tavalyi évhez képest. “Ez a fejlődési tendencia az elmúlt évekre is jellemző volt, de Románia EU-tagsága még nagyobb dinamizmust adott 2007. január 1-től a kereskedelmi kapcsolatok fejlődésének, mivel teljesen szabaddá vált a tőke- és az árumozgás a két ország között” – mondta Bogár.

A kétoldalú kereskedelem 2003 óta több mint a kétszeresére nőtt, a forgalom 60-65 százalékát teszik ki a magyar szállítások. A legfrissebb adatok szerint 2007 első nyolc hónapjában 2 milliárd eurót tett ki a magyar export és 1 milliárd eurót ért el a román szállítások értéke. A Romániában befektető országok között Magyarország a 14. helyen áll a rangsorban. Bogár Ferenc rámutatott: a romániai cégekben jegyzett magyar törzstőke meghaladja a 350 millió eurót, de az újrabefektetett nyereséget is figyelembe véve a magyar beruházások értéke valójában 1 milliárd euró körül mozog. Romániában több mint hétezer magyar tőkerészesedésű vállalat működik.