Rekordszámú virágkocsi vonult fel az idén

Akt.:
Rekordszámú virágkocsi vonult fel az idén
Augusztus 21-én, a 11. alkalommal megszervezett Nyitott Ablak Európára rendezvény keretében hét, vagyis rekordszámú virágkocsi vonult fel Nagyvárad fő utcáin. Újdonság volt az is, hogy a menet a felújított Szent László téren táborozott le.

Az idén valahogy minden összejött: augusztus 21-e vasárnapra, vagyis szabadnapra esett – tehát a munkahelyi teendők senkit sem zavartak meg abbeli szándékukban, hogy megcsodálják a felvonulókat, és ez meg is látszott az érdeklődők számán –, a tavalyi évvel ellentétben gyönyörűen sütött a Nap, valamint a szomszédos országokból is jöttek menetelők – és ezzel a szereplők száma meghaladta a 600-at. Rekordként könyvelhették el a rendezők azt is, hogy az eddiginél több, azaz hét kocsi érkezett Debrecenből, valamint érdekességképpen említést érdemel még, hogy Huszár István váradi RMDSZ-elnök tavalyi kérésének eleget téve járgányaikat feldíszített motorosok is bekapcsolódtak a programba. Amúgy az együttműködés 2004-re tekint vissza, amikor megalakult a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégió, és az akkori megyevezetők úgy gondolták, hogy szorosabb kell fűzni a kapcsolatokat. Ennek eredményeképpen egy évvel később Biró Rozália akkori váradi alpolgármester javaslatára a Debreceni Önkormányzat abszolút nyitottnak mutatkozott arra, hogy az augusztus 20-át tovább ünnepeljük 21-én Nagyváradon, és úgymond útjára indult a Nyitott Ablak Európára fesztiválsorozat. A már említett tényezőkön kívül újdonságnak számított még az idén, hogy a menet a felújított Szent László téren táborozott le, illetve a váradi önkormányzat pályázatot hirdetett az esemény lebonyolítására, így ezúttal csak társszervezőként jeleskedett, a Nagyváradi és Térségbeli Turizmust Népszerűsítő Egyesület, a Biharpüspöki Alapítvány, a Szigligeti Színház és a Mária Királyné Színház mellett.

A dél-rogériuszi RMDSZ körzet vezetői és önkéntesei gondoskodtak arról, hogy a résztvevők ne éhezzenek és szomjazzanak, a színpompás és grandiózus menet pedig szokás szerint a Pro Rogériusz Közösségi és Kulturális Egyesület székháza mellől indult el.

A fellépők

A széles sorfalat alkotó nézelődők a következő csoportokat örökíthették meg az előzetes műsor szerint: Flamenco majorette (Szerbia), Színfolt Mazsorett Csoport (Magyarország), aradi Misztrál Sportklub, szatmárnémeti Passion 4 Sp, váradi Passion Dance, biharszentjánosi Margaréta majorette, a szalacsi mazsorettek, a micskei Görböc néptánccsoport, a hegyközcsatári Angels Majorette, a szalárdi mazsorettek, a váradi Cool Dance, a váradi Mistique majorette, a margittai Clevers, a szilágysomlyói Out Loud, a váradi Unique, Ini Mini Unique és Unique Desire, a székelyhídi Tini Dance Center, a diószegi Turbó Dance, a bihari B-Like, a váradi és a biharszentjánosi Sunshine show tánc csapat, a paptamási Sunshine majorette, a Bihar Megyei Íjászok Egyesülete, illetve a Pusztai Farkasok.

A két város partnerségét hirdető virágkocsin ezúttal Leone, a váradi kosárlabdacsapat kabalafigurája volt látható, amint önfeledten élvezi a Nymphaea Akvapark nyújtotta lehetőségeket. (Legalább ő, ha mi még mindig nem – tehetnénk hozzá, ha rosszmájúak lennénk). A Szent Korona, a magyarok egyik legfontosabb nemzeti ereklyéjét, a magyar államiság egyik jelképét, és a koronázási jelvényeket ábrázoló gépkocsi ezúttal sem hiányozhatott. A Fórum Debrecen bevásárlóközpont kompozíciója a tenger világát tárta elénk, a Gulyás Tüzép virágkocsiját pedig a Három kismalac és a farkas meséje ihlette. A Smile termékcsalád gyártója is képviseltette magát egy kocsival, a háztartási készülékeket gyártó Hajdú Zrt. virágkocsija pedig a Hagyomány és megújulás jegyében született. Végül, de természetesen nem utolsósorban a miskolctapolcai Avalon Park virágkocsijának elemei tökéletesen visszaadták a családi, szórakoztató és élménypark szépségét. A kocsin megjelent a rönkházjelleg, hiszen az Avalon Park összes épületét a legősibb alapanyagból, a fából építették. A létesítmény rönkházaiban az erdő illatát lehet érezni, és a gyerekek igazi paradicsoma a Maya Játszópark – sugallta az alkotás.

Ciucur Losonczi Antonius