Rekordot döntött egy román fiatalember a 112 hamis riasztásának számával

Romániában sms-ben tájékoztatják a lakosságot az egységes segélyhívószám fontosságáról valamint arról, hogy a 112-es hívószámmal való visszaélés bűncselekménynek minősül. A román Távközlési és Informatikai Minisztérium döntése szerint kísérleti módon három hónapra vezeti be ezt a tájékoztatási formát, remélve, hogy ezzel jelentősen csökkentik a hamis riasztások számát.

A szomszédos országban aggasztó méreteket öltött ugyanis a hamis riasztások száma. A rendőrség, mentőszolgálat és a tűzoltóság központjának egyszerre történő elérését lehetővé tevő 112-t múlt évben 36 millió alkalommal tárcsázták, ebből azonban 33 millió hamis riasztásnak bizonyult. Szerdán a román sajtó arról számolt be, hogy a hatóságok azonosítottak egy 24 esztendős fiatalembert, aki rekordot döntött e téren: 42 nap alatt 6400 alkalommal hívta a 112-őt, mindössze azért, hogy az ügyfélszolgálatot szidja. A fiatalember azonosítása meglehetősen nehezen ment, mivel Romániában még nincs kidolgozva az a rendszer, amellyel a hívás pillanatában meg lehet határozni a tárcsázó földrajzi helyzetét. Bukarestben naponta több ezren “szórakoznak” a szolgáltatással, nem létező balesethez vagy tűzesethez riasztva az intézményeket. Gyakran csak telefonbetyárkodnak a diszpécserrel, de előfordul az is, hogy szidják a kezelőket. A román fővárosban az elmúlt három hónapban 800 ezer hamis riasztás volt.

A hiányosság miatt Románia április elején figyelmeztető levelet kapott az Európai Bizottságtól, amelyben a testület a tárcsázók tartózkodási helyének azonosításához szükséges műszaki gondok megoldását sürgeti. A román Távközlési és Informatikai Minisztérium egyébként rohamléptekben dolgozik a kifogásolt gondok megoldásán. Borbély Károly miniszter szerint az állami költségvetésből biztosítják a szükséges pénzforrásoknak a földrajzi betájolást lehetővé tevő rendszernek augusztusig történő működésbe helyezését. A tervek szerint ez augusztustól lenne használható.