Rekordmennyiségű földgázt importált a héten Románia

Akt.:
Fotó: Digi24
Fotó: Digi24
Az elmúlt öt év tekintetében Romána az e heti fagyos napokban importálta a legnagyobb mennyiségű földgázt, a napi fogyasztás körülbelül egyharmada külföldről származott – közölték energiaügyi források.

A napi átlagfogyasztás 65 millió köbméter volt. Ebből 27-28 millió köbméter hazai kitermelésű gáz volt, 14-15 millió köbmétert az elraktározott készletekből dolgoztak fel, a többi pedig – napi akár 22 millió köbméter – importból származott. Az elmúlt öt év viszonylatában ez volt a legnagyobb importált napi gázmennyiség.

A mostani fagyos időszak kezdetén mintegy 500 millió köbméter volt még készleten a tél elején elraktározott 1,8 milliárd köbméter földgázmennyiségből. A lerakatokból azonban tél végén és tavasszal sokkal kevesebbet lehet kivonni naponta, mint lehetett tél elején (28-30 millió köbméter/nap). A fogyasztók ennek ellenére nem érezték a rendszer egyensúlyhiányát, kivéve a földgázzal működő ÖMW Petrom elektromos erőművet, amelyet leállítottak.

A Transgaz honlapja szerint hétfő este a Line Pack mutató – amely azt jelzi, hogy egy adott pillanatban milyen mennyiségű gáz van a rendszerben – megközelítette a kritikus értéket: 33 millió köbméterre csökkent, azaz jóval a normális működést biztosító 40 millió köbméter alá. Ion Sterian, a Transgaz vezérigazgatója azt nyilatkozta 2017 novemberében, hogy a télre felhalmozott gázkészlet a legkisebb az elmúlt négy-öt év viszonylatában, ezért Romániának 30 százalékra kell növelnie az import mennyiségét ahhoz, hogy ne kényszerüljön a szolgáltatás megszakítására.

www.agerpres.ro

Címkék: , ,