Rekordlátogatottság tavaly a vajdahunyadi várban

Rekordlátogatottság tavaly a vajdahunyadi várban
Rekordlátogatottságot jegyeztek tavaly a romániai vajdahunyadi várban, amelyet 287 ezer turista keresett fel – közölte csütörtökön Constantin Tinca, a várkastélyban működő múzeum igazgatója.

A látogatók száma tavaly volt a legmagasabb azóta, hogy a műemlék bekerült az idegenforgalmi hálózatba és látogathatóvá vált. Az eladott jegyekből befolyt összeg tavaly lejben meghaladta az egymillió eurónak megfelelő összeget. A pénzügyi eredmény szerint a várkastély vált a település egyik legnagyobb adófizetőjévé. A legtöbb látogató nyáron érkezett, csak júliusban és augusztusban 115 ezer turista volt kíváncsi a Hunyadi János által építtetett várkastélyra.
Tinca az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a romániai idegenforgalomnak tavaly jó esztendeje volt, és remélik, az idén is növekedni fog a turisták száma. Közölte, hogy 2016-ban meg szeretnék haladni a 330 ezer látogatót.
A helyi hatóságok tervei szerint a vajdahunyadi várat egy 10 millió euró értékű projekt keretében, uniós pénzekből fogják restaurálni. Az önkormányzat ennek érdekében pályázatot terjeszt be, hogy a műemlék és a környéke olyan építészeti együttest alkosson, amelyben a turisták legkevesebb egy napot tölthetnek.
Vajdahunyad vára a XIII. században épült, gótikus stílusban. Az uradalmat a kastéllyal együtt Zsigmond király katonai érdemeiért adományozta Hunyadi János atyjának, Vajknak. Hunyadi János az 1440-es években kezdte el a családi birtokközpont, Vajdahunyad kiépítését.
A várkastély belső tereiben jelenleg történelmi, régészeti és néprajzi tárgyakat állítanak ki.