Frissítve:

Rekord-részvétel a szentimrei borversenyen

Rekord-részvétel a szentimrei borversenyen
Ha hasonló ütemben fog növekedni az érdeklődés a hegyközszentimrei borverseny iránt, akkor hamarosan gondban lehetnek a szervezők: idén már 166 bormintát adtak be, és több mint 250-en vacsoráztak!

hiba beküldése

 

Ha arra gondolunk, hogy tavaly szokatlanul nagy havazás nehezítette a hegyközszentimrei borversenyen részt venni szándékozók dolgát, mégis 124 borminta került a zsűri elé, akkor valójában nem meglepő, hogy szombaton, amikor csak az eső esett, a hatodik megmérettetésen – Popa Dorin zsűrielnök bejelentése szerint – megyei rekordnak számító 166 mintáról kellett véleményt formáljanak az ítészek. A tavalyi után újra az iskola volt a helyszín, ahol a helyiek mellett Nagyváradról, Vajdáról, Szentjobbról, Borsról, Pályiból, Monospetriből, Diószegről, Vedresábrányból, Székelyhídról, Szalontáról, Csíkszentkirályról, és a Felvidékről hozott borokat kóstolt meg a Popa Dorin, Szoboszlai Hilda, Szoboszlai Csaba, Csávossy György és Kiss Zoltán alkotta zsűri. De nem csak a borminták, hanem a vendégek tekintetében is rekord volt, hiszen több mint 250-en foglaltak helyet az asztalok mellett, a konyhán kisebb “hadsereg” sürgölődött, hogy elkészüljön a finom disznótoros és a vaddisznópörkölt.

Nóta a borban

Vacsora előtt Popa Dorin gratulált a szervezőknek, s bár véleménye szerint “van még mit dolgozni a borokon”, nem tért ki értékelésre, a versenynek inkább a közösségformáló erejét hangsúlyozva. Rendhagyó módon az eredmények kihirdetésére a vacsora után került sor, sőt, előbb még a Hajdúdorogról érkezett Akácos Út Nótaklub tíz tagja adott elő citerakísérettel nótacsokrokat, erőteljes hallgatósági “hátszéllel”. Mint megtudtuk, a borverseny főszervezője, Nagy Sándor egy debreceni borfesztiválon ismerkedett meg a nótázó férficsapattal, akik szívesen elfogadták a meghívását, és gyakorlatilag egész este és éjszaka nótáztak, akár az asztalok mellett, akár a konyhában is az ott tartózkodókkal. Tekintettel a sokadalomra, nem a a díjazottak és jutalmazottak járultak a zsűri elé az oklevelekért, érmekért, esetleg kupákért is, hanem népviseletbe öltözött fiatalok (lásd. első oldalon) vitték helybe azokat. Helyhiány miatt lehetetlen minden eredményt felsorolni, azonban íme az aranyérmes borok tulajdonosai: Nagyváradról – Csizmadia Imre (18,68), Oláh Zoltán (18,84); Szalárdról – Kőrösi Imre (18,8), Oláh Tamás (18,8); Biharról – Chifiriuc András (18,76); Diószegről – Fábián Tibor (18,78 és 18,8), Tolnai László (18,54); Szentjobbról – Kolák József (18,68 és 18,7), Zatykó István (18,66); Szentimréről – Nagy Sándor (18,9), Szűcs Péter (18,68), Kocsis Olivér (18,95); Vajdáról – ifj.Nagy Zoltán (18,68).

Tombola

A már kupával is jutalmazottak: vörös borok – 1.Botici Constantin (Monospetri, 18,76), 2.Kolák József (Szentjobb, 18,7), 3.Palotás Mária (Szalárd, 18,46); fehér aromás (az elsőségről pontazonosság miatt újrazsűrizés döntött) – 1.Kocsis Géza (Szentimre, 18,76), 2.id.Nagy Zoltán (Vajda, 18,76), 3.Guba Jenő (Szalárd, 18,74); fehér száraz – 1.Kovács Tünde (Nagyvárad, 19,3), 2.Kun Barna (Diószeg, 19), 3.Nagy Sándor (Szentimre, 18,98) – utóbbi kategória nyertese lett a fődíjas, az egész mezőny legnagyobb pontszámának tulajdonosaként. A későbbiekben még tombola sorsolására is sor került, annak fődíja egy permetezőgép volt. A nótázás és a tánc mindezt követően hajnalig tartott, természetesen a versenyen részt vett borok további szorgos elemzésével egyetemben.

Rencz Csaba

Címkék: ,


Comments 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 letters remain
További hírek a ERDON Helyi hírek kategóriából
Versenybe szálltak Bolojanék, közben visszatámad a PNL
Az országos vezérkar jött Váradra, hogy ünnepélyesen bejelentse a PNL-s Bolojan-Mălan duó indulását a [...] tovább »
Isten életét élik az irgalmasok
Nagyvárad- Kedden délután a Kanonok sori székhelyén havi gyűlését tartotta a partiumi és erdélyi nemeseket [...] tovább »
Soha ne múljon el a jókedv…
Nagyvárad- Kedden este a Bihar megyei RMDSZ Nőszervezet rendezésében Dancs Annamari, és meghívottjai- Janza Kata [...] tovább »
Kisebb lett a vízdíj
A váradi Vízművek által februárban kibocsátott, januárra vonatkozó számlákon kisebb lesz a víz- és [...] tovább »
Az ERA Park próbaesküvőket szervez nászajándékokkal és sok meglepetéssel
A nagyváradi ERA Park megünnepli a szerelmesek napját, úgyhogy február 14-ére meghívja a szerelmeseket a [...] tovább »
Még több kategóriábol »


Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása