Frissítve:

Rekord-részvétel a szentimrei borversenyen

Rekord-részvétel a szentimrei borversenyen
Ha hasonló ütemben fog növekedni az érdeklődés a hegyközszentimrei borverseny iránt, akkor hamarosan gondban lehetnek a szervezők: idén már 166 bormintát adtak be, és több mint 250-en vacsoráztak!

hiba beküldése

 

Ha arra gondolunk, hogy tavaly szokatlanul nagy havazás nehezítette a hegyközszentimrei borversenyen részt venni szándékozók dolgát, mégis 124 borminta került a zsűri elé, akkor valójában nem meglepő, hogy szombaton, amikor csak az eső esett, a hatodik megmérettetésen - Popa Dorin zsűrielnök bejelentése szerint - megyei rekordnak számító 166 mintáról kellett véleményt formáljanak az ítészek. A tavalyi után újra az iskola volt a helyszín, ahol a helyiek mellett Nagyváradról, Vajdáról, Szentjobbról, Borsról, Pályiból, Monospetriből, Diószegről, Vedresábrányból, Székelyhídról, Szalontáról, Csíkszentkirályról, és a Felvidékről hozott borokat kóstolt meg a Popa Dorin, Szoboszlai Hilda, Szoboszlai Csaba, Csávossy György és Kiss Zoltán alkotta zsűri. De nem csak a borminták, hanem a vendégek tekintetében is rekord volt, hiszen több mint 250-en foglaltak helyet az asztalok mellett, a konyhán kisebb "hadsereg" sürgölődött, hogy elkészüljön a finom disznótoros és a vaddisznópörkölt.

Nóta a borban

Vacsora előtt Popa Dorin gratulált a szervezőknek, s bár véleménye szerint "van még mit dolgozni a borokon", nem tért ki értékelésre, a versenynek inkább a közösségformáló erejét hangsúlyozva. Rendhagyó módon az eredmények kihirdetésére a vacsora után került sor, sőt, előbb még a Hajdúdorogról érkezett Akácos Út Nótaklub tíz tagja adott elő citerakísérettel nótacsokrokat, erőteljes hallgatósági "hátszéllel". Mint megtudtuk, a borverseny főszervezője, Nagy Sándor egy debreceni borfesztiválon ismerkedett meg a nótázó férficsapattal, akik szívesen elfogadták a meghívását, és gyakorlatilag egész este és éjszaka nótáztak, akár az asztalok mellett, akár a konyhában is az ott tartózkodókkal. Tekintettel a sokadalomra, nem a a díjazottak és jutalmazottak járultak a zsűri elé az oklevelekért, érmekért, esetleg kupákért is, hanem népviseletbe öltözött fiatalok (lásd. első oldalon) vitték helybe azokat. Helyhiány miatt lehetetlen minden eredményt felsorolni, azonban íme az aranyérmes borok tulajdonosai: Nagyváradról - Csizmadia Imre (18,68), Oláh Zoltán (18,84); Szalárdról - Kőrösi Imre (18,8), Oláh Tamás (18,8); Biharról - Chifiriuc András (18,76); Diószegről - Fábián Tibor (18,78 és 18,8), Tolnai László (18,54); Szentjobbról - Kolák József (18,68 és 18,7), Zatykó István (18,66); Szentimréről - Nagy Sándor (18,9), Szűcs Péter (18,68), Kocsis Olivér (18,95); Vajdáról - ifj.Nagy Zoltán (18,68).

Tombola

A már kupával is jutalmazottak: vörös borok - 1.Botici Constantin (Monospetri, 18,76), 2.Kolák József (Szentjobb, 18,7), 3.Palotás Mária (Szalárd, 18,46); fehér aromás (az elsőségről pontazonosság miatt újrazsűrizés döntött) - 1.Kocsis Géza (Szentimre, 18,76), 2.id.Nagy Zoltán (Vajda, 18,76), 3.Guba Jenő (Szalárd, 18,74); fehér száraz - 1.Kovács Tünde (Nagyvárad, 19,3), 2.Kun Barna (Diószeg, 19), 3.Nagy Sándor (Szentimre, 18,98) - utóbbi kategória nyertese lett a fődíjas, az egész mezőny legnagyobb pontszámának tulajdonosaként. A későbbiekben még tombola sorsolására is sor került, annak fődíja egy permetezőgép volt. A nótázás és a tánc mindezt követően hajnalig tartott, természetesen a versenyen részt vett borok további szorgos elemzésével egyetemben.

Rencz Csaba

A ERDON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!

Címkék: ,


Comments 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 letters remain

További hírek a ERDON Helyi hírek kategóriából
Olcsóbbak lesznek, de eltűnhetnek
Bizonyos gyógyszerek árai akár húsz százalékkal is csökkenhetnek. A gyógyszerészkamara helyi vezetője szerint [...] tovább »
Elkezdődött az érettségi szimulálás
Több mint kilencezer Bihar megyei diák számára kezdődött el hétfőn délelőtt az érettségi írásbeli [...] tovább »
Vivát, Csokonai Vitéz Mihály
A Kolozsvári Állami Magyar Színház vezetőségének tiszteletre méltó gondolkodását tükrözi a valamikori [...] tovább »
Aláírásgyűjtés egy új Szent László szoborért
Az interneten szerveződő nagyváradi civilek csoportja aláírásgyűjtésbe kezdett egy új Szent László szobor [...] tovább »
Lapkihordókat keresünk!
Lapkihordókat keresünk Nagyváradra, és Bihar megye több településére. tovább »
Még több kategóriábol »


Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása