Rekord krumplitermés volt Hargita megyében, de nagyon alacsonyak az árak

Rekord krumplitermés volt Hargita megyében, de nagyon alacsonyak az árak
Rekord burgonyatermés volt idén Hargita megyében. A termelők az elmúlt 27 év legjobb termését gyűjthették be, átlagosan 26,3 tonna burgonyát hektáronként, azonban nagyon alacsony a felvásárlási ár, mondta az AGERPRES hírügynökségnek Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

Az idézett forrás szerint 1990 óta nem volt ilyen jó termés a megyében, néhány térségben 35 tonna krumplit is begyűjtöttek hektáronként a gazdák.
Kissé gyengébb volt a termés Gyergyószentmiklós térségében, ugyanis a krumpli utolsó növekedési fázisában szárazság volt. Török Jenő elmondta, hogy nagyon elégedett az elért mennyiséggel és a burgonya minőségével, azonban nem lehet elégedett az alacsony árakkal, ugyanis kilónként 40 és 50 banit kapnak a termelők.

A szakember szerint az árak csökkenése egyrészt a jó termésnek és az alacsony fogyasztásnak, másrészt a főként Lengyelországból importált olcsó krumplinak köszönhető. Török szerint még van esély, hogy egy keveset emelkedjen a krumpli ára, a termelők szerint ha ezen a szinten marad vagy csökken, az “katasztrófa” lehet. Hargita megyében főként burgonyatermesztéssel foglalkoznak a mezőgazdászok. A megyében összesen 8.250 hektáron termesztenek krumplit.

www.agerpres.ro