Rekord hidegek Romániában

Erdély – A hétfőről keddre virradó éjszakán egészen -10 Celsius fok alá süllyedt a hőmérséklet Erdély egyes területein. A Bargaului hegységben, Tihuca környékén -10 Celsius fokot, a Hargita megyei Bucsinban –11 Celsius fokot mértek.

A környéken a legmagasabb hőmérséklet 0 Celsius fok a Beszterce-Naszód megyei Somkeréken volt. A Beszterce-Naszód megyei Vízgazdálkodási intézet szerint a hegy lábánál is hideg volt, -8 Celsius fokot mértek. Besztercében is 0 fok alá csökkent a hőmérséklet. A legérintettebbek azok a családok voltak, akik már korábban leváltak a központi fűtéshálózatról, de még nem sikerült az alternatív fűtési rendszert beszerelniük. Több, mint 100 családról van szó, akiknek a besztercei polgármesteri hivatal metángázzal működő központi fűtést vásárolt, amelyeket azonban december 10-e előtt nem lehet felszerelni, mert a Távfűtési Igazgatóság 50 alkalmazottja közül csak 10 rendelkezik megfelelő engedéllyel.

Hargita megyében a bucsini állomáson mérték a -11 Celsius fokot. Az ég borult volt, de hiába nem havazott már 24 órája, a talajt még mindíg 20 centiméter vastag hóréteg borítja, magyarázta Tankó Károly meteorológus.

 

Hasonlóan hideg idő volt Csíkszeredában is, ahol a hőmérséklet egyik napról a másikra csökkent 10 Celsius fokot. Kedden 8 óra után -8 Celsius fokot mértek a térségben. A hőmérő higanyszála szintén -8 Celsius fokra csökkent Gyergyóalfaluban, -7 fokra Tapolcán és -5 fokra Székelyudvarhelyen.

A sofőrök percekig kínlódtak kedd reggel, hogy letakarítsák autóikat a fagytól és beindítsák a motort, de a csíkszeredai lakásokban a kinti lehülést nem lehetett érzékelni. A fűtést már szeptember közepén beindították, mikor három egymás utáni éjszaka is fagypont alatti értékeket mértek a városban. A hideg miatt elrendelt sárga kód kedd este 21 óráig lesz érvényben.

Novemberben a legalacsonyabb hőmérsékletet, -28 Celsius fokot 1993-ban mérték Hargita megyében, a legmelegebbet, 22 fokot pedig 2004-ben.