Rekord a Babes-Bolyain

Rekord a Babes-Bolyain
Rekordszámú beiratkozó volt az idén a Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatán kínált 61 szakra. A felvételi első szakasza lezárult, és az összesítéskor derült ki, hogy a tavalyi mintegy 2400 beiratkozóhoz képest az idén 3133 magyar tagozatos jelentkező volt.

Az eddigi évek között néhány száz beiratkozó volt az ingadozás mértéke, most viszont váratlanul mintegy 30 százalékos növekedés van. Növekedett a beiratkozók száma a román tagozaton is, összegyetemi szinten mintegy 18 százalékkal jelentkeztek többen mint a tavaly. A BBTE magyar tagozatán szeptember elején újabb beirakozásokat szerveznek az augusztusban érettségizők számára.

dr. Magyari Tivadar,  a magyar tagozat vezetője, rektorhelyettes:

„A nagyszámú beiratkozó, és főleg tavalyhoz képesti váratlan robbanásszerű növekedés bennünket is meglepett. A magyar szakok számának a növekedése, a gyakorlatiasabb képzés, az egyetem régisége és hírneve, a magyar tagozat körüli cirkuszok lecsillapodása lehet magyarázat. Csökkenőben van azon magyar fiatalok száma, akik a román tagozaton akarnak tanulni. Azt is mondhatnám, hogy sikeres volt a felvételi, ha személyesen abban hinnék, hogy egy egyetem sikerét a felvételizők száma adja. Inkább azt mondom: a felvételi sikeres volt, ha a most beiratkozók három év múlva jól képzett, jól boldoguló szakemberként távoznak a kolozsvári egyetemről, és az egyetemnek sikerül nem csak a kereteit fejleszteni, hanem a belevaló tartalmat is legalább akkora gonddal bíztosítani.”