Rehabilitálták a Kis Köröst

Rehabilitálták a Kis Köröst
Nagyvárad- Szerda délután a beruházásban érintett szakemberek részvételével a biharpüspöki Közösségi Házban tartották A Kis Körös rehabilitációja Bihar megyében című projekt zárókonferenciáját.

 

A Bocskai István Közösségi Házban zajlott konferencián részt vett Dumitru Voloşeniuc, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője, Pásztor Sándor műszaki igazgató, Mircea Mălan váradi alpolgármester, a befektetésben érintett kivitelező cégek és önkormányzatok képviselői, valamint több biharpüspöki lakos. A részleteket Pásztor Sándor ismertette, ugyanis a beruházás nagy része akkor valósult meg, amikor még ő volt a vízügyi intézmény vezérigazgatója, és a szintén RMDSZ-es Borbély László állt a Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium élén.

Többek közt elhangzott, hogy a 2011 áprilisában kezdődött és idén márciusban véget érő, A Kis Körös rehabilitációja Bihar megyében elnevezésű projekt összköltségvetése 10,2 millió lej, melynek 80 százalékát külső forrásból garantálták: az Európai Unió 6,6 millió lejjel, a román kormány pedig 1,6 millió lejjel járult hozzá az invesztíció megvalósulásához. A munkálatok során betoncsatornát létesítettek 1,155 kilométer hosszan, megerősítették a partot 3,875 kilométer hosszan és kikotorták a medret 8,4 kilométer hosszan. A rendezésre azért volt szükség, hogy csökkentsék az árvízi kockázatot, illetve megvédjék a Kis Körös mentén levő háztáji gazdaságokat, kerteket és házakat, redukálják a vízszennyezés esélyét és jobb körülményeket biztosítsanak a patak folyásának.

A műszaki igazgató arra hívta fel a figyelmet: a beruházásra egyebek mellett azért volt szükség, mert Biharpüspökiben korábban folyamatos gondjuk volt az altalaj vízszintjével, illetve azzal, hogy hét-nyolc évvel ezelőtt, mikor elkezdődött az utcák rendbetétele, nem volt hová elvezetni az esővizet, mert a negyedrendű vízfolyásként számon tartott Kis Körös alja egyszerűen olyan magasan volt, hogy feljebb helyezkedett el, mint az utcák csatornázási rendszere. Emellett még rengeteg olyan ökológiai és környezeti probléma akadt, amelyekre első pillanatban az jelentett volna megoldást, ha kikotorják a Kis Körös medrét. A Körösök Vízügyi Igazgatóság azonban ennél sokkal merészebbet gondolt, és elindított egy olyan projektet, mely arról szólt, hogy nem csupán Püspöki belterületét tették rendbe, hanem a külterületi mocsári részt is csatornázták, hogy a jövőben ne okozzon problémát, valamint megoldották Nagyszántó belterületét is, ahol ugyancsak gondot okozott a Kis Körös, és eljutottak egészen az államhatárig. Emiatt tavaly ősszel felvették a kapcsolatos a magyar vízügyi hatósággal is, bemutatták a munkálatokat, és arra kérték, hogy folytassák a munkát magyar területen, hiszen akkor van értelme az egésznek, ha a Berettyóig rendezett a Kis Körös.

Kerékpárút

A vízügyi szakember hangsúlyozta: szerencséjük volt abban az értelemben, hogy sikerült kihasználniuk a kedvező konjunktúrát, és a munkálatok 80 százalékát külső forrásokból tudták finanszírozni. Ennek köszönhetően szinte rekord idő alatt, bő egy év alatt elvégezték a munkálatok 98 százalékát. Ugyanakkor a tervezési adatokat perspektívában dolgozták ki, hogy jó néhány évtizedig ne kelljen ezzel foglalkozni. Fontos eredménynek számít ezen kívül a befedett Kis Körösön haladó kerékpárút kiépítése is, melynek a kivilágítása még megoldásra vár.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,