Rehabilitálni készülnek a kommunizmus ideje alatt politikai okok miatt elítélteket

Elfogadta a román kormány hétfőn azt a törvénytervezetet, amelynek alapján semmisnek nyilváníthatják az 1945. március 6. és 1989. december 22. közötti politikai jellegű bírósági ítéleteket.

A  tervezet hamarosan a parlament elé kerül. Hatálya alá esnek azok is, akiket az 1956-os magyarországi forradalmat követően Romániában államellenesnek minősített szervezkedésben való részvétel miatt ítéltek el.
    A bukaresti igazságügyi minisztérium által beterjesztett jogszabály-tervezet szerint politikai jellegűnek minősülnek az akkor hatályos büntetőtörvénykönyv szerinti olyan bűncselekmények, mint amilyen például a rendbontás, a hazaárulás és az illetéktelen határátlépés. Más ítéletek, illetve azok a jogtalan intézkedések, amelyek nem tartoznak a felsorolt kategóriákba, bírósági úton nyilváníthatók politikai jellegűeknek – olvasható a hírlevélben.
    Politikai jellegű közigazgatási intézkedésnek minősülnek a rendőrség és a kommunista hatalmat kiszolgáló Securitate titkosszolgálat által hozott határozatok, illetve azok a döntések, amelyek értelmében valakit állandó lakhelyéről elmozdítottak, kényszerlakhelyre vagy munkatáborba internáltak, illetve kötelező munkahelyet jelöltek ki számára.
    Ezekben az esetekben bírósági eljárást kezdeményezhetnek az elítéltek vagy rokonaik, illetve bármely szervezet, amely bebizonyítja “a személyhez fűződő jogos érdekeltségét”.
    Az eljárás a törvény majdani hatályba lépésétől számított három éven belül kérvényezhető. Emellett a bíróság köteles mindent megtenni azért, hogy az elítélt megkaphassa vagy újra összeállíthassa egykori dossziéját. A politikai elítéltek és házastársaik a törvény elfogadásától számított öt éven belül bírósági úton erkölcsi és anyagi kártérítést is kérhetnek az államtól.