Régizene szólt a püspökségen

Régizene szólt a püspökségen
Nagyvárad- Méltó környezet- a 18. században épült római katolikus Püspöki Palota díszterme- biztosított helyszínt annak a régizene koncertnek, melyen 17-18. századi szerzemények csendültek fel a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében, múlt csütörtök este.

A nagyszerű muzsika megszólaltatója ezúttal is az 1990-es évek végén alakult, azóta vérfrissítésen átesett budapesti Musica Profana együttes volt (Andrejszki Judit- ének, Molnár Andrea- furulya, Richter Dorottya- viola da gamba, Lachegyi Anna- viola da gamba, Szabó Zsolt- viola da gamba és Szokos Augustin- viola da gamba), mely visszatérő vendég Váradon, és neve ellenére szakrális zeneművekkel lépett fel.

Az egybegyűlteket Sz. Horváth István, a PMMC vezetője köszöntötte, majd az érdeklődők a Kájoni-kódex, H. Schütz, J. Rosenmüller, M. Praetorius. T. Morlay és J. S. Bach szerzeményeiből hallhattak válogatást, az alkalomhoz méltó, igényes és magas színvonalú előadásmódban.

A nagyszerű zenei élmény végén- melynek ráadásában Andrejszki Juditnak sikerült egy közös énekléssel megimádkoztatnia az egybegyűlteket- Exc. Böcskei László megyés püspök mondott köszönetet a zenekar tagjainak, amiért a folytatás reményében annyi széppel ajándékozták meg hallgatóságukat. Úgy fogalmazott: nagy szükség van arra, hogy örömöt vigyünk és továbbadjuk a jót az embereknek, „ki-ki a saját hangszerével”.

Ciucur Losonczi Antonius