Regionalizáció és EU Tábor

Regionalizáció és EU Tábor
A 10. EU Tábor szombat délelőtti első programján a regionalizáció kérdésköréről beszélgetett Csutak István régiófejlesztő szakpolitikus és Pataki Csaba RMDSZ szenátor. Szabó Tamás politológus moderálásával a beszélgetőpartnerek statisztikai adatokkal, példákkal és általános tudnivalókkal járták körül a témakört.

„A régiók felosztása szigorúan a politikai berendezkedés kérdése”- jelentette ki Csutak István a téma kapcsán. A régiófejlesztő szakpolitikus elmondta, hogy a stratégiai régiók már 1998-ban megjelentek, de mindenkori probléma az adminisztrációs reform összekeverése a fejlesztéssel. A kettőt élesen külön kell választani, nem összemosni.

Csutak szerint statisztikai adatok alapján a régiók közötti különbségek kiéleződtek: „A megyék közötti különbségek elhatalmasodtak az elmúlt időben. Vannak olyan megyék, amelyek nagyon előreléptek a fejlődésben, viszont sokan lemaradtak, csökkenő tendenciát mutatva” – magyarázta a szakpolitikus.

Pataki Csaba a regionalizációs megközelítések eddigi és jelenlegi helyzetét taglalta. Emellett kitért a lehetséges alternatívákra a felosztást illetően, vázolva saját álláspontját a működőképes régiófelosztás tekintetében. A tavalyi hatalmi váltás óta bekövetkezett változások negatívumaként kiemelte a tartaléklistás pályázatok sokaságát, az agrárfejlesztésben bekövetkezett gondatlanságokat, a román-magyar határmenti program stagnálását.

Az RMDSZ szenátor tájékoztatott, hogy Európai Uniós előírások rendelkeznek arról, miket kell figyelembe venni a régiók alakításakor: az egyes területek történelmileg, kulturálisan, földrajzilag egységesek kell, hogy legyenek. „A régiók között adminisztratív szempontból óriási különbségek lehetnek, annak ellenére, hogy fizikai távolságukat tekintve közel vannak egymáshoz” – hangsúlyozta a problémát a volt fejlesztési igazgató.

A román közigazgatás kapcsán kiemelte: sok önkormányzat csődben van, a jelenlegi hatalom „meg akarja őket fojtani”. A regionalizálás hátrányaihoz hozzátette, a régiók vezetőire óriási jogköröket akarnak ruházni.

A beszélgetőpartnerek meglátásai szerint a többségi románok jelentős része tájékozatlan a regionalizálás kérdésében, ami érdektelenséget vált ki belőlük. Pataki Csaba szerint az adatok felmutatása a tervezeten nem segít. Egyszerű, nagyon konkrét példákkal kell előállni a regionalizáció szükségtelenségének magyarázásában.

„Az egész világ a nőkről szól”

A szombati nap második előadásán konstruktív beszélgetést tartott a női szervezet megalakulásáról Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap igazgatója, Nagy Emese, a Szövetségi Elnöki Hivatal tanácsosa, valamint Takács Aranka, MIÉRT elnökségi tag. Az előadást személyesebb hangvételben zajlott.

Lőrincz Csilla tudatta a jelenlévőkkel: az RMDSZ az utolsó kongresszusán beiktatta a női szervezet megalakulását. Ezt követően olyan nőkről beszélt, akik a történelem során letettek valamit az asztalra. Ezt követően statisztikai adatok segítségével eredményeket mutatott be a nők esélyegyenlőségéről. Felmerült a kvóta (pozitív diszkrimináció) kérdése is: kell-e egyáltalán? Elmondása szerint elfogadottabb, hogy a jövő nagy vezetői együttérzőek, intuitívak, kreatívak. Ez leginkább a nőkre jellemző, mivel náluk a jobb agyfélteke fejlettebb. A MIÉRT egy jó lehetőség, mert megtudjuk melyek a határaink, hol a helyünk, megjárjuk a lépcsőket. Fontos kipróbálni magunkat közösségben, szervezetekben, mert ott tapasztaljuk meg hogyan lehet eredményesen együtt dolgozni, ehhez viszont elhivatottság szükséges.

Nagy Emese az egyik motorja a szerveződésnek. Véleménye szerint azokat a nőket, akik sikeresek össze kell fogni, megerősítve őket. Fontos olyan nőket bevonni a szervezetbe, akiket lehet követni, akikre fel lehet nézni. A nőknek egy férfitársadalomban kétszer annyit kell dolgozniuk, sokkal többet kell hallgatniuk és figyelniük a részletekre. A nőszervezet újdonság, nagy kihívás, de lelkesek, amiért ezt megtudják valósítani. Olyan szervezetek kellenek, amelyek egész Európában megállják a helyüket. Céljuk, hogy azoknak a nőknek, akik a szervezeten belül vannak vagy pályakezdők, tanácsot adjanak, képezzék őket. Meg kell erősíteni azokat, akik szerepet vállalva a szervezeten belül dolgoznak és figyelmet kell szentelni a csatlakozni vágyókra. „Vegyetek részt minden olyan rendezvényen, ami közösségi élményt nyújt, összefog benneteket”- zárta beszédét Nagy Emese.

Takács Aranka szerint fontos az elszántság és a lelkesedés. „Ha nagyon hiszünk abban, amit csinálunk, és a körülöttünk lévők is hisznek bennünk, nem kell nagy erőfeszítés, hogy felsorakozzanak mellettünk az emberek” – beszélt személyes tapasztalatairól. Röviden bemutatva a MIÉRT Női kabinet céljait, kiemelte: lényeges az ügyes, de bátortalan nők támogatása.

EU Tábor Sajtóiroda

2013. július 6.

Címkék: ,