Regionális képzés hulladékkezelésből a Felixen

Nagyvárad – Műszaki támogatás a regionális hulladékkezélési tervek kidolgozásához címmel tartottak szemináriumot szeptember 24-26-án a félixfürdői Termal hotelben e terület felelősseinek.

A szemináriumon az Észak-Nyugati (6-os) régióhoz tartozó megyék környezetvédelmi hatóságainak és közigazgatási szerveinek a képviselői voltak jelen és a projekt a Phare program keretében zajlik 2006 augusztusa óta 2007 novemberéig, 1.679.567 eurós költségvetésel.

A projekt keretében Románia mind a 8 régiójának ki kellett dolgoznia  egy hulladékkezelési tervet, a régiókon belül pedig a megyéknek és településeknek is. A regionális tervek már elkészültek, közzé is tették őket a Hivatalos Közlönyben, de azokat maximum 5 évenként aktualizálni kell és megyei tervekre is szükség van. Bihar megyének még nincs, megyei szintre lebontott terve, bár más megyékhez képest abból a szempontból jól állunk, hogy van ökológiai szeméttárolónk. A Felix Fürdőn zajló szeminároiumon a regionális tervek végrehajtására képzik ki a szakembereket. Tennivaló van elég.

Először is meg kell szervezni a  szelektív szemétgyűjtést, ami európauniós vállalás. 2009-ig a városi szemét 100 százalékát és a vidékinek 90 szzázalékát szelektíven kell begyűjteni és megfelelőképpen kell tárolni. Városon most sincs nagy gond, de vidéken ez még csak 23 százalékban valósult meg. Ezen felül 2009 júliusáig fel kell számolni azokat a vidéki szeméttárolókat, számszerint 35-öt, melyek nem fellenek meg az EU szabványoknak. Ez nagy kihívás. Ezideig megyénkben csak nyolc szeméttárolót sikerült felszámolni. Jövőre Romániában , így megyénkben is a karton és papirhulladékok 60 százalékát, az üveghulladékoknak pedig a 30 százalékát újra kell hasznosítani.

Ezek nehéz vállalások, de meg kell valósítani, mondta a Termal hotelben megtartott azon keddi sajtótájékoztatón Alina Oberdörfer,  a hatos régió tervének felelősse, melyen  jelen volt Anca Tofan projektasszisztens, Daniela Florea a Környezetvédelmi Minisztérium szolgálatvezetője és Calin Mocanu a Bihar megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője is.

Albert Ferenc