Régiók közötti együttműködés

Tisza-tavi régiós bemutatkozás Spanyolországban, az Európai Régiók Gyűlésének konferenciáján. A Tisza-tavi régió 2006 januárjában a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács koordinálásával Európában elsőként nyerte el az Európai Régiók Gyűlése „C” Bizottságának Village+ ökoturisztikai védjegyét.

Az Európai Régiók Gyűlése (AER) az Európai Régiók politikai szervezeteként, valamint szóvivőként funkcionál európai és nemzetközi szinten. Célkitűzése a régiók érdekeinek védelme a politikai folyamatokban, valamint a régiók közötti együttműködés fejlesztése. Az AER 30 európai ország (EU és nem EU tagállamok) 255 régióját és 13 interregionális szervezetét fogja össze.

Fenntartható fejlődés

Az. április 19-22. között a spanyolországi Valencia városban megrendezett ülésen részt vett a „C” Bizottság elnöke és az AER főtitkára mellett a Valencia tartomány turizmusáért felelős miniszter, valamint a regionális együttműködésért és részvételért felelős miniszter is. A Magyarországot képviselő Heves megyei delegáción kívül, a fenntartható fejlődés Village+ védjegyének elnyerését koordináló Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács is felkérést kapott az AER „C” Bizottságának áprilisi plenáris ülésén való részvételre.

Értékelő jelentés

A konferencián a Tisza-tó TFT Munkaszervezetének igazgatója, Scitovszky Angelika előadást tartott a Village+ program Tisza-tó térségére történő alkalmazásáról, valamint a program segítségével elért illetve várható fejlődési lehetőségekről. Napirenden szerepelt továbbá többek között a Tisza-tó térségére elkészített értékelő jelentés tartalmának, valamint az AER fenntartható turisztikai fejlődés honlapja felépítésének megvitatása.

Pozícióerősítés

A programot kivitelező szervezet tájékoztatása szerint a Village+ programhoz újonnan csatlakozni kívánó térségek között megtalálható Nagy-Britannia, Kanári-szigetek, Lengyelország, Románia és Belgium is. A pályázati adatlapok benyújtása és elbírálása folyamatosan zajlik. A konferencián való bemutatkozással a Tisza-tó térsége tovább erősítette pozícióját (amelyben érintett Borsod-Abaúj-Zemplén megye több települése is) a védjegyet adományozó szervezet európai szintű idegenforgalmi hálózatában.

BGy