Régi úton új tervekkel Penészlek felé

Régi úton új tervekkel Penészlek felé
Bihar megye – A határ két oldalán lévő települések közötti egykori utak rendbetételét célző programban zöld utat kapott az Érmihályfalvát és Érkörtvélyest a “túloldali” Penészlekkel összekötő út korszerűsítése.

 

 

Az érmihályfalvi Helyi Tanács legutóbbi, rendkívüli ülésén tájékoztatta a tanácsosokat Kovács Zoltán polgármester arról, hogy az elmúlt év végén, decemberben kapta meg az értesítést, miszerint jóváhagyták azt a projektet, mely a város, illetve a szomszédos Érkörtvélyes, illetve a határ túloldalán lévő Penészlek közötti hagyományos út korszerűsítését célozza. Penészlek légvonalban pár kilométerre van Érkörtvélyestől és Érmihályfalvától, adminisztrációs szempontból ma Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén található, 1919 előtt, majd 1938 és 1945 között is a Szatmár vármegyei Nagykárolyi járás része volt.

 

Utcákat is javítanak

 

Kovács Zoltán polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a schengeni csatlakozásra készülve, a régi utak feljavítását célzó 2011-ben indult program részeként adtak le úgynevezett Hu-Ro pályázatot közösen Érkörtvélyessel, Penészlekkel, illetve negyedik partner a magyarországi Nemzeti Utak Rt. (Hasonló törekvésről beszámoltunk már korábban Érsemjén és Bagamér, illetve Szalárd-Paptamási és Kismarja községek között.) Az útkorszerűsítési beruházás terveztetésének összértéke 382 ezer euró, az önrész 2%. A polgármester a tanácsosok előtt kifejtette: Érmihályfalva azért is nyerne ezen a beruházáson, mert a településen kívüli útszakasz megjavítása mellett, illetve azon túl, hogy “lerövidülne” a távolság a települések között, a pályázatban az szerepel, hogy a városra eső mintegy 12 kilométeres szakasz magában foglalja 6 utca korszerűsítését is.

 

Utcákon át

 

A városbeli kiindulópont az egykor Állami Gazdaság (Gostat) mellet, az Érsemjén felé vezető útnál van, és onnan kanyarog az említett utcákon át, majd a városhoz tartozó Pásztorgaz nevű tanya érintésével csatlakozik az Érkörtvélyesről “érkező” úthoz, amely aztán átszeli az államhatárt. Hasonló előnnyel jár a projekt a szomszédos községeknek is, a teljes felújítandó útszakasz mintegy 25 kilométerre tehető.

Rencz Csaba